Technicus in fermentatieprocessen - Destillaten en Likeuren
•
Opbouw en modules
-
In deze module leert de cursist de vigerende wetgeving inzake accijnzen implementeren.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 20
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module maakt de cursist kennis met de grondstoffen en de apparatuur voor de productie van alcoholische dranken. Hij verwerft de nodige basiskennis van en inzichten in fermentatieprocessen. Hij leert de verschillende stappen in het productieproces van een alcoholische drank onderscheiden en de kwaliteit van het proces bewaken en opvolgen
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 160
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de van toepassing zijnde hygiëne- en kwaliteitsregelgeving toepassen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 40
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist alcoholen produceren afkomstig van suikers en granen en deze alcoholen gebruiken in bestaande en nieuwe dranken.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist likeuren produceren. De cursist leert smaken en aroma’s uit vruchten, kruiden en noten overbrengen in likeuren. Hij leert ook advocaat maken.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de vigerende wetgeving inzake veiligheid en milieu implementeren.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 20
Zoek waar je dit kan volgen
Waar kan je deze opleiding volgen?
Omschrijving van het opleidingsprofiel
Na deze opleiding kan de cursist:
- het productieproces van een alcoholische drank beschrijven en verklaren, van grondstof tot eindproduct;
- de fermentatie opvolgen;
- staalnames en controletests uitvoeren en analyseren;
- op basis van staalnames en controletests, desgewenst additieven toevoegen (suikers, zuren, gist, hop,…) afhankelijk van de basisgrondstof;
- het brouwsel finaliseren (filteren, klaren, gistresten verwijderen,…);
- bottelen;
- de afgewerkte producten klaarmaken voor bewaring en/of verkoop;
- de normen voor hygiëne bij het omgaan met voedingsproducten toepassen (HACCP);
- de van toepassing zijnde accijnswetgeving implementeren;
- de nodige stappen zetten om desgewenst een label of een erkenning als streekproduct aan te vragen;
- de werkplek organiseren en onderhouden;
- productiemachines of –apparatuur bedienen;
- het materiaal en de lokalen schoonmaken en ze proper en hygiënisch houden;
- de basistechnieken en –inzichten inzake de productie van alcoholische dranken in de praktijk toepassen bij het destilleren en het bereiden van likeuren.
De cursist leert hierbij ook rekening te houden met de van toepassing zijnde reglementering inzake veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk.
- Thema's
-
Voeding en horeca > Alcoholische dranken
Chemie en farmacie > Alcoholische dranken
Voeding en horeca
Chemie en farmacie - Ingericht vanaf
- 01.02.2013
- Niveau
- Secundair Volwassenenonderwijs
- Lestijden
- 400
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Neen
- Diplomagerichte opleiding
- Neen