Technicus in fermentatieprocessen - Bieren
•
Opbouw en modules
-
In deze module leert de cursist de vigerende wetgeving inzake accijnzen implementeren.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 20
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module maakt de cursist kennis met de grondstoffen en de apparatuur voor de productie van alcoholische dranken. Hij verwerft de nodige basiskennis van en inzichten in fermentatieprocessen. Hij leert de verschillende stappen in het productieproces van een alcoholische drank onderscheiden en de kwaliteit van het proces bewaken en opvolgen
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 160
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist bier schenken en tappen. De cursist leert ook de verschillende onderdelen van een tapinstallatie kennen, zodat hij ook zelfstandig een tapinstallatie kan opstellen en regelen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 20
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de van toepassing zijnde hygiëne- en kwaliteitsregelgeving toepassen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 40
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist zelfstandig een eenvoudig biertype brouwen. Hij leert ook aan de hand van een degustatie de receptuur aanpassen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist ingewikkelde biertypen brouwen. De cursist leert bierrecepten aanpassen en nieuwe opstellen. Van de zelf gemaakte bieren worden aan de hand van degustatie en analyse de parameters onderzocht en geïnterpreteerd.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de vigerende wetgeving inzake veiligheid en milieu implementeren.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 20
Zoek waar je dit kan volgen
Waar kan je deze opleiding volgen?
Omschrijving van het opleidingsprofiel
Na deze opleiding kan de cursist
-het productieproces van een alcoholische drank beschrijven en verklaren, van grondstof tot
eindproduct;
-de fermentatie opvolgen;
-staalnames en controletests uitvoeren en analyseren;
-op basis van staalnames en controletests, desgewenst additieven toevoegen (suikers, zuren,
gist, hop,…) afhankelijk van de basisgrondstof;
-het brouwsel finaliseren (filteren, klaren, gistresten verwijderen,…);
bottelen;
-de afgewerkte producten klaarmaken voor bewaring en/of verkoop;
-de normen voor hygiëne bij het omgaan met voedingsproducten toepassen (HACCP);
-de van toepassing zijnde accijnswetgeving implementeren;
-de nodige stappen zetten om desgewenst een label of een erkenning als streekproduct aan te
vragen;
-de werkplek organiseren en onderhouden;
-productiemachines of –apparatuur bedienen;
-het materiaal en de lokalen schoonmaken en ze proper en hygiënisch houden;
-de basistechnieken en –inzichten inzake de productie van alcoholische dranken in de praktijk
toepassen bij het brouwen van bier.
De cursist leert hierbij ook rekening te houden met de van toepassing zijnde reglementering inzake
veiligheid, gezondheid en welzijn op het werk.
- Thema's
-
Chemie en farmacie
Voeding en horeca > Alcoholische dranken
Voeding en horeca
Chemie en farmacie > Alcoholische dranken - Ingericht vanaf
- 01.02.2013
- Niveau
- Secundair Volwassenenonderwijs
- Lestijden
- 420
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Neen
- Diplomagerichte opleiding
- Neen