Boomscheerder/warper/sterker
•
Opbouw en modules
-
In de module “Basis Knopen/Bobijnen” komt het wikkelen van bobijnen op eenvoudige machines aan bod waarbij men kennis maakt met de eerste toepassingen van de textielknopen. Het is niet de bedoeling de volautomatische bobijnmolens of kruisspoelmachines aan te leren. Ook een eerste vorm van handvaardigheid naar machines toe, alsook het houden van toezicht en controle op het product worden aangebracht. Tijdens het verwerven van de basiscomp
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 40
Zoek waar je dit kan volgen -
De module “Basis Textielproductie” behandelt summier de manier waarop textielgrondstoffen kunnen worden verwerkt (vb. weefsels, breisels, non-wovens, spintechnieken en verfmogelijkheden). Het onderscheid tussen weefsels, breisels en non-wovens wordt gemaakt. De verschillende principes worden besproken. In deze module wordt een globaal overzicht gegeven qua grondstoffen, dit enkel op kennismakingsniveau. Er wordt melding gemaakt van draadnummeringen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 40
Zoek waar je dit kan volgen -
-
Deze module behandelt het bobijnopzetten op rekken. Samenwerking met de scheerder of tufter zal hier dan ook noodzakelijk zijn. Hij zal ook de nodige vaardigheden bezitten om de draden te knopen, te lijmen of te splicen. De nodige aandacht wordt besteed aan het herkennen van grondstoffen en het bevorderen van de attitudes orde en netheid. Tijdens het verwerven van de basiscompetenties is het van groot belang rekening te houden met de nodige veiligheidsvoorschriften.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module wordt de fabricage van weefbomen d.m.v. het sectioneel scheren en het opzetten van het rek aangeleerd. Het scheren van de secties op de trommel en het opbomen worden hier eveneens behandeld. Het sectioneel scheren bevat ook de nodige leerinhouden om flexibel te kunnen overstappen op warpmachines. Tijdens het verwerven van de basiscompetenties is het van groot belang rekening te houden met de nodige veiligheidsvoorschriften.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 60
Zoek waar je dit kan volgen -
-
-
Omschrijving van het opleidingsprofiel
In de opleiding Boomscheerder/Warper/Sterker worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het verwerken van textielgrondstoffen. Men maakt eveneens kennis met een eerste toepassing van textielknopen. Uiteindelijk leert men het bobijnopzetten op rekken. Samenwerken met de scheerder of tufter is noodzakelijk. De bobijnopzetter zal de nodige vaardigheden bezitten om de draden te knopen, te lijmen of te splicen. In deze opleiding wordt de nodige aandacht besteed aan het herkennen van grondstoffen en het bevorderen van de attitudes orde en netheid. In deze opleiding wordt eveneens de fabricage van weefbomen d.m.v. het sectioneel scheren en het opzetten van het rek aangeleerd. Het scheren van de secties op de trommel en het opbomen worden hier eveneens behandeld. Het sectioneel scheren bevat ook de nodige competenties om flexibel over te stappen op warpmachines.
Tijdens het verwerven van de basiscompetenties is het van groot belang rekening te houden met de nodige veiligheidsvoorschriften.
- Thema's
-
Textiel (productie)
Textiel (productie) > Tapijten - Ingericht vanaf
- 24.05.2006
- Niveau
- Secundair Volwassenenonderwijs
- Lestijden
- 220
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Neen
- Diplomagerichte opleiding
- Neen