Hotel

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Hotel diagram image
  • Deze module omvat het leren serveren van, aanbevelen van en toelichting geven over wijn. De nadruk ligt op: -de reglementering en algemene wetgeving van wijn -het verklaren van het productieproces van wijnen -het bewaren van wijn -basistechnieken van het degusteren en beoordelen van wijn -het serveren van wijn -beschrijven van de verschillende flessen, de soorten kurken en de soort glazen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken verkrijgt men een inzicht in het werk in de keuken. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het afwegen en klaarzetten van ingrediënten -een zicht krijgen op de sector met zijn verschillende mogelijkheden. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Aan de hand van eenvoudige handelingen verkrijgt men een inzicht in het werk in de zaal. De nadruk ligt op: -het voorbereiden en klaarzetten van een zaal -een beeld krijgen van de sector met zijn verschillende mogelijkheden. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Het integreren van planning, organisatie, commercieel inzicht in de diverse operationele taken staan in deze module centraal. In deze module worden veiligheid en hygiëne uitvoerig behandeld.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module worden volgende onderwerpen uitvoerig behandeld: -specifieke beroepsreglementering -welzijn en veiligheid op het werk. Het integreren van de specifiek toepasbare reglementeringen en inzicht in de diverse operationele taken staan hier centraal.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van bereidingen met vis. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het voorbereiden van vis -het uitvoeren van bereidingen met vis -het versnijden en schikken na de bereiding -het bereiden van begeleidende sauzen voor vis -het bereiden van soepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van bereidingen met vlees en gevogelte. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het voorbereiden van vlees en gevogelte -het uitvoeren van bereidingen met vlees en gevogelte -het versnijden en schikken na de bereiding -het bereiden van begeleidende sauzen voor vlees en gevogelte -het bereiden van soepen op basis van vlees en gevogelte. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt een basiskennis van de dieetleer aangeboden. De nadruk wordt gelegd op de kennis van de meest voorkomende diëten. Het belang om de richtlijnen van een diëtist (desgevallend op voorschrift van de arts) strikt na te leven wordt sterk benadrukt. De cursisten dienen de noodzakelijke theoretische kennis te verwerven om in de praktijk te kunnen toepassen. Het uitwerken van simulaties is dus van essentieel belang.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat de uitbreiding van de bereidingstechnieken op een gamma van recepten die gangbaar zijn in een restaurant. De nadruk ligt op: -het zelfstandig leren werken -het toepassen van verschillende bereidingstechnieken op een breed gamma van gerechten -het werken aan de kaart in de keuken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het zelfstandig leren werken in een restaurantzaal. De nadruk ligt op: -het uitvoeren van zaalversnijdingen en -bereidingen -het verzorgen van een dienst aan de kaart in de zaal -het bedienen van klanten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van het serveren van verschillende dranken die geserveerd worden in een restaurant of bij banketten. De nadruk ligt op: -het tappen en schenken van bier -het schenken en het serveren van alcoholische en niet-alcoholische dranken -het klaarmaken, het schenken en het serveren van warme dranken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module heeft als doel kennis te maken met de dienstverlening en organisatie van de verschillende hoteldiensten. De nadruk ligt op: -het begrip hotel -verschillende soorten en classificaties -uitbatingsvormen -rechten en plichten van de houder van een logiesverstrekkend bedrijf -reglementen van het internationaal hotelbedrijf -structuur van een hotel. Hierbij wordt gebruik gemaakt van informaticatoepassingen
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module dienen de cursisten de noodzakelijke theoretische kennis m.b.t. keukentechnologie te verwerven om in de praktijk te kunnen toepassen. Het betreft hier het kennen van de samenstelling, kenmerken, invloed, e.d. van grondstoffen. Van de diverse basisvoedingsmiddelen respectievelijk basisbereidingen dienen grondstoffen, voorbereiding, bereidingstechniek en afwerking gekend te zijn. De in de praktijk uit te voeren technieken worden theoretisch verklaard, de werkwijze wordt demonstratief aangeleerd in de lessen praktijk. Coördinatie tussen praktijk en theorie is dus noodzakelijk. De leerinhouden behandelen onderwerpen die enerzijds verruimend aansluiten bij de praktijklessen en anderzijds tot de parate kennis van elke volwaardige werknemer behoren. Ruime aandacht wordt besteed aan hygiëne- en veiligheidsmaatregelen, evenals aan materieel- en machinekennis.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van basishandelingen en het voorbereiden van warme gerechten. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken leert men zijn meerdere helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte -het toepassen van elementaire warme basisbereidingstechnieken -het bereiden van warme basissauzen -het bereiden van warme basissoepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van technieken bij het lezen, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon. Men leert hier hoe gerechten worden afgehaald in de keuken. Ook worden de draagtechnieken aangeleerd en veelvuldig ingeoefend. De nadruk ligt op: -het klaarzetten van de zaal en het dienstmaterieel -het lezen, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon -het afhalen van gerechten uit de keuken -het toepassen van draagtechnieken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module dienen de cursisten de theoretische achtergrond te verwerven m.b.t. keukentechnologie die noodzakelijk is om het efficiënt ‘denken’ versus ‘doen’ mogelijk te maken. De cursist dient inzicht te verwerven in de samenstelling en de bereidingswijzen van vis, schelpdieren, schaaldieren, gevogelte, vlees en wild. Bijzondere aandacht wordt besteed aan producten en technieken die in module ‘Initiatie keukentechnologie’ niet aan bod kwamen. Ruime aandacht wordt besteed aan hygiëne- en veiligheidsmaatregelen, evenals aan materieel- en machinekennis.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van basishandelingen en het voorbereiden van koude gerechten. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken leert men zijn meerdere helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte -het toepassen van elementaire koude basisbereidingstechnieken -het bereiden van koude basissauzen -het bereiden van koude basissoepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van nagerechten. De nadruk ligt op: het uitvoeren van basisbereidingen voor hoteldesserts en banketgebak het toepassen van decoratietechnieken en dresseertechnieken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van technieken bij het ontvangen en bedienen van gasten. De nadruk ligt op: -het verwelkomen en het begeleiden van gasten -het opdienen van gerechten en dranken -het afruimen van de tafels -het behandelen van klachten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt de nodige theoretische achtergrond i.v.m. restauranttechnologie meegegeven zodat de praktijkoefeningen efficiënt(er) kunnen verlopen. Deze module heeft als doel inzicht te verwerven in alle componenten van het restaurantgebeuren. De nadruk ligt op: - de soorten horecabedrijven - de zaalbrigade - kennis van het zaalmaterieel - de structuur van de dienst - de verschillende facetten van de restaurantdienst - reservatie en onthaal - basisbegrippen van EHBO.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • zwevende module
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    160

    Zoek waar je dit kan volgen
  • zwevende module
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    160

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat de uitbreiding van de bereidingstechnieken op een groot gamma van recepten met streekgerechten die gangbaar zijn in een restaurant. De nadruk ligt op: -het zelfstandig leren werken -het uitvoeren van bereidingen met binnen- en buitenlandse streekgerechten -het uitvoeren van bereidingen met binnen- en buitenlandse streekproducten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat de uitbreiding van de bereidingstechnieken op een groot gamma van recepten met vis, schaal- en schelpdieren die gangbaar zijn in een restaurant. De nadruk ligt op: -het zelfstandig leren werken -het uitvoeren van bereidingen met vis, schaal- en schelpdieren -het bereiden van afleidingen van sauzen voor bereidingen met vis, schaal- en schelpdieren -het bereiden van soepen op basis van vis, schaal- en schelpdieren. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat de uitbreiding van de bereidingstechnieken op een groot gamma van recepten met vlees die gangbaar zijn in een restaurant. De nadruk ligt op: -het zelfstandig leren werken -het uitvoeren van bereidingen met vlees, gevogelte en wild -het bereiden van afleidingen van sauzen voor bereidingen met vlees, gevogelte en wild -het bereiden van soepen op basis van vlees, gevogelte en wild. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De bedoeling van deze module is een basiskennis voedingsleer mee te geven met het oog op een efficiënte toepassing in de praktijk. De nadruk wordt gelegd op de basisvoedingsleer, waarin de samenstelling van een gezonde voeding en het kennen van de verschillende voedingsstoffen, hun eigenschappen en het behouden ervan tijdens het bewaren en bereiden een belangrijk onderdeel uitmaken. De cursisten krijgen een inzicht in het gebruik van een voedingsmiddelentabel.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module stelt zich als doel de theoretische kennis te verwerven i.v.m. de in de praktijk gebruikte voedingsmiddelen, ten einde het aankopen, bewaren en verwerken ervan oordeelkundig te kunnen uitvoeren. De nadruk wordt gelegd op het gebruik van de juiste terminologie van voedingswaren en productkennis. Vervolgens leert men praktijkgerichte etikettering interpreteren. Er wordt beoogd dat cursisten inzicht verwerven in de markt- en prijsevolutie van de producten. De aandacht wordt verder gevestigd op prijs-kwaliteitverhouding. Hygiënereglementering i.v.m. ontvangst en opslag van goederen krijgt in deze module bijzondere aandacht.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van de technieken bij het opmaken van bestellingen, de bediening van de gasten en de voorbereidingen tot de zaalbereidingen en -versnijdingen. De nadruk ligt op: -het opnemen van bestellingen -het bedienen van gasten -het uitvoeren van zaalversnijdingen en –bereidingen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van technieken bij het opmaken van bestellingen, het bedienen van gasten en het voorbereiden van zaalversnijdingen en -bereidingen. De nadruk ligt op: -het opnemen van bestellingen -het bedienen van gasten -het voorbereiden van zaalversnijdingen en –bereidingen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De beroepsopleiding Hotel hoort thuis in het studiegebied Voeding. Van deze opleiding is er geen
beroepsprofiel gemaakt.
Na de opleiding Hotel is men in staat om de taken van een keuken- en van een zaalverantwoordelijke
op zich te nemen, waarbij de taken met een diepgaand theoretisch inzicht worden uitgeoefend.

Thema's
Voeding en horeca
Voeding en horeca > Restaurant - Brasserie - Bediening
Voeding en horeca > Restaurant - Brasserie - Keuken
Ingericht vanaf
01.09.2008
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
1600
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Ja