Grootkeukenverantwoordelijke

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Grootkeukenverantwoordelijke diagram image
  • Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken verkrijgt men een inzicht in het werk in de keuken. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het afwegen en klaarzetten van ingrediënten -een zicht krijgen op de sector met zijn verschillende mogelijkheden. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Het integreren van planning, organisatie, commercieel inzicht in de diverse operationele taken staan in deze module centraal. In deze module worden veiligheid en hygiëne uitvoerig behandeld.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module worden volgende onderwerpen uitvoerig behandeld: -specifieke beroepsreglementering -welzijn en veiligheid op het werk. Het integreren van de specifiek toepasbare reglementeringen en inzicht in de diverse operationele taken staan hier centraal.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van bereidingen met vis. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het voorbereiden van vis -het uitvoeren van bereidingen met vis -het versnijden en schikken na de bereiding -het bereiden van begeleidende sauzen voor vis -het bereiden van soepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van bereidingen met vlees en gevogelte. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het voorbereiden van vlees en gevogelte -het uitvoeren van bereidingen met vlees en gevogelte -het versnijden en schikken na de bereiding -het bereiden van begeleidende sauzen voor vlees en gevogelte -het bereiden van soepen op basis van vlees en gevogelte. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt het samenstellen en het bereiden van dieetmaaltijden aangeleerd. De nadruk ligt op: - het opmaken van specifieke menu’s in samenspraak met een diëtist(e) - het verwerven van inzicht in specifieke keukentechnologie - het toepassen van specifieke bereidingstechnieken - het toepassen van de kennis van (de kenmerken van) dieetproducten - het bereiden van gerechten aangepast aan diëten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het uitbreiden van de aangeleerde bereidingstechnieken aangepast aan de verschillende distributiesystemen in de gemeenschapsrestauratie. De nadruk ligt op: - het bereiden van een groot assortiment gerechten voor de gemeenschapsrestauratie - het aanpassen van gerechten aan en het inspelen op trends in de gemeenschapsrestauratie (het aanpassen van gerechten aan de vraag van de klanten) - het uitvoeren van typische bereidingen en bewerkingen in functie van en rekening houdend met het specifieke karakter en de voor- en nadelen van de grootkeuken - het toepassen van een productieplan - het zelfstandig werken in een grootkeuken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en traceerbaarheid van de producten en aan hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het uitbreiden van de aangeleerde bereidingstechnieken aangepast aan de verschillende distributiesystemen in de gemeenschapsrestauratie. De nadruk ligt op: - het bereiden van een groot assortiment gerechten voor de gemeenschapsrestauratie - het aanpassen van gerechten aan en het inspelen op trends in de gemeenschapsrestauratie (het aanpassen van gerechten aan de vraag van de klanten) - het uitvoeren van typische bereidingen en bewerkingen in functie van en rekening houdend met het specifieke karakter en de voor- en nadelen van de grootkeuken - het toepassen van een productieplan - het zelfstandig werken in een grootkeuken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en traceerbaarheid van de producten en aan hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt het samenstellen en het bereiden van dieetmaaltijden aangeleerd. De nadruk ligt op: - de beginselen van dieetleer - het uileggen met eigen woorden wat een dieet is; het aangeven in concrete situaties van het verschil tussen een dieetadvies en een dieetvoorschrift - het bereiden van gerechten aangepast aan de meest voorkomende diëten. Er wordt eveneens veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het toepassen van bereidingstechnieken in de grootkeuken. De nadruk ligt op: - het toepassen van bereidingstechnieken in een grootkeuken - het toepassen van deze bereidingstechnieken op eenvoudige recepten - het schikken en het aanvullen van een toonbank in een grootkeukenrestaurant zowel voor profit- als non-profitorganisaties - het ontwikkelen van sociale en communicatieve vaardigheden - het verwerven van inzicht via kennis van de keukenapparatuur in de structuur van de gemeenschapsrestauratie - het bedienen van klanten in een grootkeukenrestaurant. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van basishandelingen en het voorbereiden van warme gerechten. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken leert men zijn meerdere helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte -het toepassen van elementaire warme basisbereidingstechnieken -het bereiden van warme basissauzen -het bereiden van warme basissoepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van basishandelingen en het voorbereiden van koude gerechten. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken leert men zijn meerdere helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte -het toepassen van elementaire koude basisbereidingstechnieken -het bereiden van koude basissauzen -het bereiden van koude basissoepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van nagerechten. De nadruk ligt op: het uitvoeren van basisbereidingen voor hoteldesserts en banketgebak het toepassen van decoratietechnieken en dresseertechnieken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat de uitbreiding van de bereidingstechnieken op een groot gamma van recepten met vis, schaal- en schelpdieren die gangbaar zijn in een restaurant. De nadruk ligt op: -het zelfstandig leren werken -het uitvoeren van bereidingen met vis, schaal- en schelpdieren -het bereiden van afleidingen van sauzen voor bereidingen met vis, schaal- en schelpdieren -het bereiden van soepen op basis van vis, schaal- en schelpdieren. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat de uitbreiding van de bereidingstechnieken op een groot gamma van recepten met vlees die gangbaar zijn in een restaurant. De nadruk ligt op: -het zelfstandig leren werken -het uitvoeren van bereidingen met vlees, gevogelte en wild -het bereiden van afleidingen van sauzen voor bereidingen met vlees, gevogelte en wild -het bereiden van soepen op basis van vlees, gevogelte en wild. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Grootkeukenverantwoordelijke worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het bereiden van gerechten.
Na de opleiding kan de cursist:
- richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven
- de lokalen en grootkeukenmaterialen onderhouden
- over de sector een algemeen beeld opbouwen
- basisbereidingen in de keuken uitvoeren
- onder begeleiding warme maaltijden bereiden
- onder begeleiding koude maaltijden bereiden
- maaltijden met vlees en gevogelte bereiden
- maaltijden met vis bereiden
- nagerechten bereiden
- gerechten met vis bereiden
- gerechten met vlees bereiden
- een voedingsmiddelentabel gebruiken
- voedingsleer en dieetleer toepassen
- dieetmaaltijden bereiden
- onder begeleiding van een diëtist menu’s opmaken
- bereide dieetgerechten bewaren
- bereide dieetgerechten regenereren
- grootkeukengerechten bereiden
- bereide gerechten bewaren
- bereide gerechten regenereren
- convenience food en instantproducten gebruiken
- veiligheid en hygiëne naleven
- voorraadbeheer beheersen
- elementen uit de wetgeving beschrijven
- beroepsreglementering toepassen
- het veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken organiseren
- voeding- en drankencontrole bewaken

Ingericht vanaf
01.09.2008
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
1120
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Ja