Zaalverantwoordelijke

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Zaalverantwoordelijke diagram image
  • Deze module omvat het leren serveren van, aanbevelen van en toelichting geven over wijn. De nadruk ligt op: -de reglementering en algemene wetgeving van wijn -het verklaren van het productieproces van wijnen -het bewaren van wijn -basistechnieken van het degusteren en beoordelen van wijn -het serveren van wijn -beschrijven van de verschillende flessen, de soorten kurken en de soort glazen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken verkrijgt men een inzicht in het werk in de keuken. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het afwegen en klaarzetten van ingrediënten -een zicht krijgen op de sector met zijn verschillende mogelijkheden. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Aan de hand van eenvoudige handelingen verkrijgt men een inzicht in het werk in de zaal. De nadruk ligt op: -het voorbereiden en klaarzetten van een zaal -een beeld krijgen van de sector met zijn verschillende mogelijkheden. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Het integreren van planning, organisatie, commercieel inzicht in de diverse operationele taken staan in deze module centraal. In deze module worden veiligheid en hygiëne uitvoerig behandeld.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module worden volgende onderwerpen uitvoerig behandeld: -specifieke beroepsreglementering -welzijn en veiligheid op het werk. Het integreren van de specifiek toepasbare reglementeringen en inzicht in de diverse operationele taken staan hier centraal.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het zelfstandig leren werken in een restaurantzaal. De nadruk ligt op: -het uitvoeren van zaalversnijdingen en -bereidingen -het verzorgen van een dienst aan de kaart in de zaal -het bedienen van klanten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van het serveren van verschillende dranken die geserveerd worden in een restaurant of bij banketten. De nadruk ligt op: -het tappen en schenken van bier -het schenken en het serveren van alcoholische en niet-alcoholische dranken -het klaarmaken, het schenken en het serveren van warme dranken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van basishandelingen en het voorbereiden van warme gerechten. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken leert men zijn meerdere helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte -het toepassen van elementaire warme basisbereidingstechnieken -het bereiden van warme basissauzen -het bereiden van warme basissoepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van technieken bij het lezen, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon. Men leert hier hoe gerechten worden afgehaald in de keuken. Ook worden de draagtechnieken aangeleerd en veelvuldig ingeoefend. De nadruk ligt op: -het klaarzetten van de zaal en het dienstmaterieel -het lezen, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon -het afhalen van gerechten uit de keuken -het toepassen van draagtechnieken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van technieken bij het ontvangen en bedienen van gasten. De nadruk ligt op: -het verwelkomen en het begeleiden van gasten -het opdienen van gerechten en dranken -het afruimen van de tafels -het behandelen van klachten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van de technieken bij het opmaken van bestellingen, de bediening van de gasten en de voorbereidingen tot de zaalbereidingen en -versnijdingen. De nadruk ligt op: -het opnemen van bestellingen -het bedienen van gasten -het uitvoeren van zaalversnijdingen en –bereidingen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van technieken bij het opmaken van bestellingen, het bedienen van gasten en het voorbereiden van zaalversnijdingen en -bereidingen. De nadruk ligt op: -het opnemen van bestellingen -het bedienen van gasten -het voorbereiden van zaalversnijdingen en –bereidingen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Zaalverantwoordelijke worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het klaarzetten van het restaurant.

Na de opleiding kan de cursist:

  • richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven
  • de lokalen en keukenmaterialen onderhouden
  • de lokalen en het zaalmaterieel onderhouden
  • over de sector een algemeen beeld opbouwen
  • basisbereidingen in de keuken uitvoeren
  • onder begeleiding de voorbereidende werkzaamheden voor de dienst uitvoeren
  • onder begeleiding warme maaltijden bereiden
  • onder begeleiding een zaal klaarzetten
  • onder begeleiding de omgang met gasten verzorgen
  • onder begeleiding gasten bedienen
  • onder begeleiding de werkzaamheden in de zaal uitvoeren
  • de werkzaamheden in de zaal uitvoeren
  • eenvoudige zaalbereidingen voorbereiden
  • specifieke zaalbereidingen uitvoeren
  • zaalversnijdingen voorbereiden
  • gasten bedienen
  • de bar voorbereiden
  • alcoholvrije dranken schenken
  • bier schenken
  • de bar voorbereiden
  • alcoholhoudende dranken schenken
  • cocktails en gemengde dranken schenken
  • warme dranken schenken
  • wijn schenken
  • het restaurant klaarzetten
  • de reglementering en algemene wetgeving van wijn toelichten
  • het vinificatieproces verklaren
  • voor de bewaring van de wijn instaan
  • wijn op een correcte manier degusteren
  • de verschillende wijnen op een correcte manier serveren
  • de verschillende flessen, de soorten kurken en de soort glazen beschrijven
  • voor de netheid en hygiëne van de bar en bijhorende lokalen instaan
  • veiligheid en hygiëne naleven
  • voorraadbeheer beheersen
  • elementen uit de wetgeving beschrijven
  • beroepsreglementering toepassen
  • het veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken organiseren
  • voeding- en drankencontrole bewaken
Ingericht vanaf
01.09.2008
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
680
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Ja