Natuursteenbewerker

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Natuursteenbewerker diagram image
  • In deze module leert de cursist elementaire vaardigheden voor het manueel bewerken van oppervlakken in natuursteen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    160

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist leert het voorbereiden en het uitvoeren van machinale natuursteenbewerking Deze module richt zich ook op het ontleden en maken van eenvoudige werkstukken, zoals deurlijsten, … en op het voorbereiden van het transport van natuursteen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist leert het voorbereiden en het uitvoeren van machinale natuursteenbewerking Hij leert het ontleden van ingewikkelde stukken in functie van toepassingen in de bouwsector, zoals sierschouw, … Het voorbereiden van het transport van natuursteen zit ook in deze module.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist leert het voorbereiden en het uitvoeren van manuele natuursteenbewerking. De module richt zich ook op het ontleden en maken van eenvoudige werkstukken en op het maken van binnen- en buitenhoek, zoals deurlijsten, …
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist leert het voorbereiden en het uitvoeren van manuele natuursteenbewerking. De module is ook gericht op het ontleden van ingewikkelde stukken in functie van toepassingen in de bouwsector, zoals sierschouw, … Het voorbereiden van het transport van natuursteen zit ook in deze module.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist leert het plaatsen van natuursteen aan.Het uitvoeren van conservatie- en herstellingswerken van natuursteen zit ook in deze module.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De natuursteenbewerker is een geschoolde arbeider die in staat is om op zelfstandige en verantwoordelijke wijze zorg te dragen voor de bewerking, uitvoering en plaatsing van natuursteen. Hij staat in voor het bewerken, afwerken en versieren van natuursteen voor het oprichten en versieren van gebouwen en monumenten. 

In de opleiding Natuursteenbewerker worden de basiscompetenties, de ondersteunende basisvorming en de sleutelvaardigheden aangeleerd met betrekking tot het manueel, het machinaal en het decoratief bewerken van natuursteen. 

Daarbij maakt de cursist gebruik van mechanische en manuele gereedschappen en eventueel computergestuurde machines. De ruwe stenen worden omgevormd tot bouwelementen zoals dorpels, lijsten bogen, gewelven, pijlers, sokkels, … en de platen tot vensterbanken, schoorsteenmantels, vloerplaten, … 

De steensoorten die in ruwe vorm en in standaardmaten aankomen, moeten eerst op maat gezaagd worden. Daarna wordt overgegaan tot de bewerkingen: behouwing en afwerkingen. De natuursteenbewerker staat ook in voor het plaatsen. 

In het beroepsprofiel werden geen beroepsdrempels opgenomen. De beroepsopleiding Natuursteenbewerker leidt tot de gereglementeerde beroepengroep: Tegel-, marmer- en natuursteenactiviteiten.. 

Na de opleiding kan de cursist:  

  • Voorbereidende competenties eigen werkzaamheden plannen instructies in verband met veiligheid, gezondheid, hygiëne, milieu, welzijn en kwaliteit uitvoeren  
  • Uitvoerende competenties: het manueel bewerken van oppervlakken van natuursteen uitvoeren natuursteen manueel bewerken natuursteen voor machinale bewerking voorbereiden het machinaal bewerken van natuursteen uitvoeren het decoratief bewerken van natuursteen uitvoeren  
  • Ondersteunende competenties: het transport van natuursteen voorbereiden conservatie- en herstellingswerk van natuursteen uitvoeren natuursteen plaatsen 
Thema's
Bouw, hout en interieur
Bouw, hout en interieur > Ruwbouw
Ingericht vanaf
01.09.2010
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
760
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen

Zoek een opleiding

Ik wil zoeken met meer filters

Weet je nog niet welke opleiding je wil volgen? We zetten je op weg.

Help mij zoeken