Papier- en kartonoperator

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Papier- en kartonoperator diagram image
  • Deze module vormt de aanzet tot het verwerven van basisvaardigheden en inzicht in het proces van drukvoorbereiding, drukprocédés en afwerken. Een module Basis grafische technieken mag zeker niet verward worden met een volwaardige opleiding grafische technieken. De inhoud van deze module omvat: - de basisprincipes voor het uitvoeren van eenvoudig prepress-werk. Alle stappen van het prepress-gebeuren (conventioneel en digitaal) komen aan bod, zij het op elementair niveau. Voor werknemers uit de "press" en de “afterpress” zijn noties van drukvoorbereidingstechnieken essentieel. - de basisprincipes voor het uitvoeren van eenvoudig drukwerk. De elementaire druktechnieken komen ruim aan bod. Voor werknemers uit de drukvoorbereiding en de drukafwerking zijn noties van druktechnieken essentieel. - de elementaire afwerkingstechnieken. Voor een beroepsopleiding in de "afterpress" is deze module een must. Voor werknemers uit de drukvoorbereiding en de drukkerij zijn noties van afwerken essentieel.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Papier en karton worden eerst bedrukt en vervolgens uitgestanst. In sommige gevallen kan het voorkomen dat deze machines on line gekoppeld zijn aan flexomachines. De bedoeling van deze module is de basiscompetenties te verwerven voor het bedienen en beheren van verschillende stansmachines. Papier- en kartonoperators moeten nauwkeurig kunnen werken, een goede handvaardigheid bezitten en met grote gecompliceerde machines kunnen omgaan. De taken bestaan uit het toepassen van geautomatiseerde routines en het toepassen van standaardprocedures voor machinebediening, controle en onderhoud.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Vouwplakken is een activiteit gericht op het instellen en bedienen van een vouwplakmachine voor de vervaardiging van voornamelijk enveloppen en vouwdozen van diverse vormen en maten uit karton. Bij het afstellen zijn er enige variabelen ten aanzien van maatvoering, soort doos, soort belijming en lijmsoort. Bij het bedienen speelt routine een grote rol. Na het afstellen worden enkele proefmodellen vervaardigd. Na goedkeuring wordt met de productie begonnen. Tijdens de productie is het zaak constant de machines te bewaken en bij storingen snel in te grijpen (cfr. kwaliteitsparameters). Dit is belangrijk om productieverlies tot een minimum te beperken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding “Papier- en kartonoperator” worden vaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het afwerken van papier en karton via stanstechnieken. Kwaliteitscontrole en veiligheid vormen hier een belangrijk onderdeel van deze module.

Na de opleiding kan de cursist:
- stanstechnieken toepassen;
- een vouwplakmachine bedienen;
- via het verwerven van deze vaardigheden zijn maatschappelijk functioneren optimaliseren en zich persoonlijk verder ontwikkelen.

Thema's
Web, grafische communicatie en drukwerk
Web, grafische communicatie en drukwerk > Productie papier en karton
Ingericht vanaf
05.05.2006
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
300
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen