Deens professioneel bedrijfsgericht richtgraad 2

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Deens professioneel bedrijfsgericht richtgraad 2 diagram image
  • In de module “AT Threshold PB 1” leert de cursist mondeling en schriftelijk informatie vragen en geven in bijvoorbeeld een telefoongesprek en een memo. Hij wordt ook vaardig in het uiten van werkinstructies. Hij leert bijvoorbeeld een werkbezoek verslaan en zijn beleving verwoorden in een vergadering of in een brief. Aan de hand van o.m. brochures, catalogi, handleidingen, instructies, uiteenzettingen, technische informatie over toestellen op of voor het werk … leert hij hoofdgedachten achterhalen en specifieke informatie zoeken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module “AT Threshold PB 2” leert de cursist zowel schriftelijk als mondeling informatie vragen en geven via het formuleren van werkopdrachten bijvoorbeeld of via het opstellen van offertes of aanmaningen tot betaling. Hij maakt mondelinge verslagen en samenvattingen over gebeurtenissen als een presentatie. Hij kan aantekeningen maken naar aanleiding van uitgevoerde werkzaamheden. Zowel mondeling als schriftelijk leert hij zijn beleving uiten met betrekking tot het werk en al de aspecten ervan. Hij kan uit geschreven advertenties de hoofdgedachte halen en in zakelijke brieven of werkvoorschriften bijvoorbeeld alle relevante gegevens begrijpen. Deze laatstgenoemde vaardigheid kan hij ook toepassen in informatie over het werk die hem mondeling wordt aangeboden.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module “AT Threshold PB 3” leert de cursist informatie vragen en geven in een advies en in een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld. Hij is in staat veiligheidsvoorschriften te uiten en een samenvatting te geven van een handleiding. Hij kan een cv schrijven en een sollicitatiebrief. Hij kan niet alleen mondeling en schriftelijk zijn beleving verwoorden en vragen naar de beleving van anderen naar aanleiding van vergaderingen of klachten bijvoorbeeld maar hij kan ook verslag uitbrengen over een al of niet vervulde opdracht. Van een geschreven rapport en van een eenvoudige lezing kan hij de hoofdgedachte achterhalen en uit bedrijfsregelingen die hij leest of technische informatie die hij hoort, kan hij specifieke informatie halen. Hij snapt ook alle relevante gegevens van een klachtenbrief bijvoorbeeld.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De opleiding AT Professioneel Bedrijfsgericht R 2 (= Andere Talen = Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans, Zweeds) hoort thuis in het studiegebied TALEN (TA). Taalopleidingen situeren zich op een bepaald niveau, in het decreet “richtgraad” genoemd. Een richtgraad is "een specifieke graad binnen het secundair onderwijs voor sociale promotie voor studiegebieden die niet in graden, overeenstemmend met die van het secundair onderwijs, ingedeeld kunnen worden." (art. 3,42°) 1 
In de opleiding AT Professioneel Bedrijfsgericht R2 leert de cursist een beperkte talige zelfstandigheid aan binnen het professionele domein van de bedrijfswereld. Hij voelt zich wel nog beperkt in zijn communicatie met taal. Zijn taalgebruik is economisch in die zin dat hij zijn communicatie moet aanpassen aan de middelen waarover hij beschikt. Een volledige autonomie in de doeltaal en binnen de context van het bedrijf verwerft hij in het daaropvolgende niveau. 
Na de modules “AT Threshold PB 1”, “AT Threshold PB 2” en “AT Threshold PB 3” kan hij de hoofdzaken begrijpen van vertrouwde onderwerpen die geregeld opduiken in zijn werksituatie; in het bijzonder op het gebied van onthaal op het werk, directe werkomgeving en zowel documenten als gesprekken die in direct verband staan met het werk in het bedrijf. De voorwaarde is wel dat de onderwerpen in klare standaardtaal zijn geformuleerd. Hij kan zich ook uit de slag trekken in de meeste situaties die zich in de doeltaal voordoen op het werk of in een omgeving waar ze wordt gesproken met betrekking tot de werksituatie. Hij is ook in staat een eenvoudige en samenhangende tekst te produceren die verband houdt met zijn werk. Bovendien kan hij werkervaringen en gebeurtenissen op de werkplaats beschrijven en bondig redenen en verklaringen geven voor zijn plannen en opvattingen. 

Thema's
Talen
Talen > Deens
Ingericht vanaf
24.05.2006
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
180
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen