Maatschappijoriëntatie - Techniek

Opleidingsprofiel
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Maatschappijoriëntatie - Techniek diagram image
  • De module Apparaten gaat over allerhande apparaten en toestellen. De cursist leert werken met werktekeningen, handleidingen en stappenplannen. Hij leert nieuwe apparaten te gebruiken. De cursist oefent in het werken met beeldschermen. Er is daarnaast aandacht voor de correcte benamingen zodat de cursist eventueel gemakkelijk hulp kan vragen. Het gebruikmaken van een garantiebewijs komt aan bod. Ten slotte leert de cursist het inzetten van apparaten of hulpmiddelen afwegen en doordachte keuzes te maken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist leert duurzaamheidvraagstukken bespreken. Hij heeft niet alleen respect voor de natuur, maar leert ook over de invloed van de mens op natuur en milieu. Om het thema duurzaamheid beter te begrijpen, gaat het daarnaast over politiek, economie, sociale thema’s, armoede en technologie. De cursist gaat op zoek naar duurzame oplossingen om zijn leefomgeving te verbeteren. Hij denkt daarbij na over ruimte, grondstoffen, goederen, energie en vervoer.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module verwerft de cursist, via onderzoekend leren, inzicht in de wetenschappelijke methode. Hij maakt kennis met eenvoudig onderzoek en het ontstaan van wetenschappelijke kennis. Er gaat aandacht naar het toepassen van relevante grootheden. Ten slotte komt het verband tussen klimaat, milieu en leefgewoonten aan bod.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De module Technologie gaat over veel meer dan alleen knoppenkennis en het werken met beeldschermen. Uiteraard zijn dit onderdelen van de module, naast het aandacht hebben voor hygiënisch, nauwkeurig, veilig en zorgzaam werken. De cursist leert technische realisaties te onderzoeken. Het gaat dan ook over de basis van hanteren, monteren en demonteren. Hierbij oefenen cursisten logische stappen uitvoeren en werken met ontwerpen en stappenplannen. De cursist leert de best passende apparaten kiezen. Er is in deze module verder oog voor kwaliteit, veiligheid, ergonomie en milieu. Ten slotte gaat het over de razendsnelle technologische evolutie en hoe dit de samenleving beïnvloedt.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Centraal in deze module Veiligheid staat het hygiënisch, nauwkeurig, veilig en zorgzaam omgaan met machines of apparaten. Een ergonomische en gevarieerde houding aannemen is daarbij ook nodig. De cursist leert constructief om te gaan met taakbelasting en stressvolle situaties. Toestellen onderhouden passeert ook de revue en de cursist leert in het algemeen aandacht te hebben voor veiligheid. Om dit alles goed te kunnen in verschillende en veranderende situaties, oefent de cursist diverse informatiebronnen en -kanalen gebruiken. Er is eveneens aandacht voor de betekenis van veiligheidsymbolen en -pictogrammen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In onze snel veranderende maatschappij zijn technische realisaties niet meer weg te denken. Heel wat cursisten hebben op dit terrein verschillende leervragen. In deze opleiding komt techniek in verschillende contexten aan bod. Zowel thuis, op het werk, als onderweg speelt techniek immers een prominente rol. De basismodule van deze opleiding is de module Technologie. Deze module behandelt verschillende 
elementen van het omgaan met eenvoudige toestellen en apparaten en plaatst deze in een bredere context. Daarnaast kiest de cursist voor één uit vier keuzemodules: Apparaten, Veiligheid, Duurzame samenleving of Kennismaken met wetenschappen. In de module Apparaten maakt de cursist kennis met verschillende apparaten en leert die (beter) te gebruiken. De module Veiligheid gaat over waar de cursist rekening moet mee houden als hij of zij met techniek in aanraking komt. De derde module, Duurzame samenleving, zet technische vooruitgang af tegen actuele duurzaamheidvraagstukken. De laatste module wakkert de interesse in wetenschappen bij de cursisten aan. De vier keuzemodules zijn evenwaardig. Ze verbreden de competenties die de cursist in de basismodule Technologie verwerft. Elk van de vier keuzemodules in combinatie met de basismodule leidt tot het certificaat van de opleiding.

Thema's
Sterker in de samenleving staan
Ingericht vanaf
01.09.2012
Niveau
Basiseducatie
Lestijden
90
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen