Technicus in fermentatieprocessen - Zuivel

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Technicus in fermentatieprocessen - Zuivel diagram image
  • In deze module maakt de cursist kennis met het productieproces van kaas en andere zuivelproducten. De cursist leert de eigenschappen van melk als grondstof voor zuivelbereidingen kennen en leert wat er tijdens het productieproces met de chemische componenten gebeurt. De cursist leert ook een productieschema opstellen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de van toepassing zijnde hygiëne- en kwaliteitsregelgeving toepassen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist halfharde en harde kazen maken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist zachte zuivel maken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de vigerende wetgeving inzake veiligheid en milieu implementeren.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    20

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de van toepassing zijnde wetgeving inzake zuivelhandel en -productie implementeren.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    20

    Zoek waar je dit kan volgen

Waar kan je deze opleiding volgen?

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In deze opleiding verwerft de cursist basisinzichten in de eigenschappen van melk als grondstof voor de productie van kaas en andere zuivelproducten. Hij maakt kennis met de verschillende stadia in de productiecyclus van kaas en andere zuivelproducten. Hij leert stalen nemen en de temperatuur controleren. Hij leert omgaan met de normen voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit.

De basiscompetenties die in deze opleiding aan bod komen, hebben betrekking op: 
- de kennis van melk en van de nodige hulpstoffen bij de bereiding van zuivelproducten; 
- het voorbereiden, opvolgen en controleren van het productieproces; 
- analyse en bijsturing op basis van staalname; 
- bediening van productiemachines: opstarten, stilleggen, voeden, basisstoffen bereiden, afstellen, parameters bijstellen, ...; 
- het klaarmaken van de zuivelproducten voor stockage en/of verkoop; 
- de normen voor hygiëne bij het omgaan met voedingsproducten (HACCP); 
- de regelgeving m.b.t. kwaliteitscontrole en de aanvraag tot erkenning als streekproduct. 

Thema's
Chemie en farmacie
Chemie en farmacie > Productie zuivelproducten
Ingericht vanaf
01.02.2013
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
320
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen