Technicus in fermentatieprocessen - Zuivel
•
Opbouw en modules
-
In deze module maakt de cursist kennis met het productieproces van kaas en andere zuivelproducten. De cursist leert de eigenschappen van melk als grondstof voor zuivelbereidingen kennen en leert wat er tijdens het productieproces met de chemische componenten gebeurt. De cursist leert ook een productieschema opstellen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de van toepassing zijnde hygiëne- en kwaliteitsregelgeving toepassen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 40
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist halfharde en harde kazen maken.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist zachte zuivel maken.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de vigerende wetgeving inzake veiligheid en milieu implementeren.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 20
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de van toepassing zijnde wetgeving inzake zuivelhandel en -productie implementeren.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 20
Zoek waar je dit kan volgen
Waar kan je deze opleiding volgen?
Omschrijving van het opleidingsprofiel
In deze opleiding verwerft de cursist basisinzichten in de eigenschappen van melk als grondstof voor de productie van kaas en andere zuivelproducten. Hij maakt kennis met de verschillende stadia in de productiecyclus van kaas en andere zuivelproducten. Hij leert stalen nemen en de temperatuur controleren. Hij leert omgaan met de normen voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit.
De basiscompetenties die in deze opleiding aan bod komen, hebben betrekking op:
- de kennis van melk en van de nodige hulpstoffen bij de bereiding van zuivelproducten;
- het voorbereiden, opvolgen en controleren van het productieproces;
- analyse en bijsturing op basis van staalname;
- bediening van productiemachines: opstarten, stilleggen, voeden, basisstoffen bereiden, afstellen, parameters bijstellen, ...;
- het klaarmaken van de zuivelproducten voor stockage en/of verkoop;
- de normen voor hygiëne bij het omgaan met voedingsproducten (HACCP);
- de regelgeving m.b.t. kwaliteitscontrole en de aanvraag tot erkenning als streekproduct.
- Thema's
-
Chemie en farmacie
Chemie en farmacie > Productie zuivelproducten - Ingericht vanaf
- 01.02.2013
- Niveau
- Secundair Volwassenenonderwijs
- Lestijden
- 320
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Neen
- Diplomagerichte opleiding
- Neen