Maatschappijoriëntatie - Rechten en plichten

Opleidingsprofiel
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Maatschappijoriëntatie - Rechten en plichten diagram image
  • In de module Democratie staat democratisch handelen centraal. De cursist verhoogt zijn betrokkenheid op het beleid. Hij leert meer over de politieke organisatie van België en Europa. Hij leert hoe een democratie werkt of hoe een democratisch beleid het algemeen belang nastreeft. Daarbij komt rekening houden met verschillende ideeën, standpunten en belangen. Vervolgens komt de rol van media en organisaties in de samenleving aan bod. Het gaat ten slotte over geldig en bewust deelnemen aan verkiezingen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist ervaart in de module Handelen in groep hoe in groep een doel nagestreefd wordt. In de groep zet de cursist zich actief en opbouwend in voor de eigen rechten en die van anderen. Hij weegt belangen op korte en lange termijn af. Communicatie wordt in deze module beschouwd binnen een breder geheel van sociale samenhang, democratisch handelen en solidariteit. Gelijkwaardigheid, afspraken en regels zijn ook thema’s in de module. De cursist leert daarnaast om te gaan met ideeën, standpunten en belangen van verschillende mensen. In deze module, ten slotte, wordt het groepsproces doorleefd, vormgegeven en geëvalueerd.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module Papieren en formulieren leert de cursist gebruikmaken van zijn rechten en plichten. Het gaat daarnaast over zich actief inzetten voor de eigen rechten en die van anderen. De cursist oefent relevante documenten lezen. Hij leert ze invullen en controleren. Hij verwerft informatie over de dienstverlening van de gemeente aan de burger en maakt kennis met juridische hulpverlening.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module Slim beheer gaat het niet alleen over budgetbeheer, maar even goed over het bijhouden van persoonlijke administratie. De cursist maakt kennis met openbare voorzieningen en de dienstverlening van financiële instellingen. Hij herkent in deze module de invloed van reclame en weegt de wenselijkheid van bepaalde uitgaven af. Ook rechten en plichten in verband met consumeren komen aan bod.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module Werknemer zijn is er aan de ene kant aandacht voor de praktische aspecten van werknemer zijn. Rechten en plichten, specifieke administratie, documenten en maatschappelijke dienstverlening komen aan bod. Anderzijds leert de cursist meer over wat van hem verwacht wordt op de werkvloer. Het gaat over beroephouding, discretie, professioneel omgaan met klanten, collega’s, leidinggevenden, … Er gaat ook aandacht naar communicatie en hoe de werknemer zich weerbaar kan opstellen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De opleiding Rechten en plichten maakt cursisten bewust van hun rechten en plichten en hoe ze er gebruik kunnen van maken. De basismodule, Papieren en formulieren, geeft de cursisten een algemeen kader over rechten en plichten. Daarnaast kiest de cursist vanuit zijn eigen interesses twee uit vier modules: Slim beheer, Democratie, Handelen in groep of Werknemer zijn. De module Slim beheer richt zich naar cursisten die de opleiding Rechten en plichten volgen vanuit de rollen consument en beheerder huisvesting en gezinsadministratie. De module Democratie plaatst het thema rechten en plichten tegen de achtergrond van de democratische samenleving. De derde optie, Handelen in groep, gaat onder meer over hoe cursisten in groep gebruik kunnen maken van rechten en plichten. Tenslotte kan de cursist kiezen voor de module Werknemer zijn. De module richt zich specifiek naar cursisten die deze opleiding vanuit de rol werknemer volgen. De verschillende leerwegen, door de combinatie van keuzemodules, leiden allemaal naar het certificaat van de opleiding. De verschillende leerwegen zijn evenwaardig omdat de keuzes die de cursist maakt steeds een verdieping van de kern van de opleiding betekent.

Thema's
Sterker in de samenleving staan
Ingericht vanaf
01.09.2012
Niveau
Basiseducatie
Lestijden
90
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen

Zoek een opleiding

Ik wil zoeken met meer filters

Weet je nog niet welke opleiding je wil volgen? We zetten je op weg.

Help mij zoeken