Maatschappijoriëntatie - Omgaan met veranderingen

Opleidingsprofiel
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Maatschappijoriëntatie - Omgaan met  veranderingen diagram image
  • De module Apparaten gaat over allerhande apparaten en toestellen. De cursist leert werken met werktekeningen, handleidingen en stappenplannen. Hij leert nieuwe apparaten te gebruiken. De cursist oefent in het werken met beeldschermen. Er is daarnaast aandacht voor de correcte benamingen zodat de cursist eventueel gemakkelijk hulp kan vragen. Het gebruikmaken van een garantiebewijs komt aan bod. Ten slotte leert de cursist het inzetten van apparaten of hulpmiddelen afwegen en doordachte keuzes te maken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module Diversiteit staat het respectvol omgaan met verschillen tussen mensen en levensopvattingen centraal. Het gaat over verkennen en reflecteren. De cursist toetst zijn mening aan feiten en andere meningen. Hij oefent respect tonen en opbrengen in de praktijk. Hij leert vooroordelen, stereotypering, ongepaste beïnvloeding en machtsmisbruik herkennen. Aan de hand van actuele en historische voorbeelden gaat het over de gevolgen van onverdraagzaamheid, racisme en xenofobie. Er is ook aandacht voor sociale samenhang en solidariteit. Daarnaast komt de multiculturele samenleving ter sprake. De cursist leert in deze module hoe cultuur een impact heeft op voelen, denken en handelen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist leert duurzaamheidvraagstukken bespreken. Hij heeft niet alleen respect voor de natuur, maar leert ook over de invloed van de mens op natuur en milieu. Om het thema duurzaamheid beter te begrijpen, gaat het daarnaast over politiek, economie, sociale thema’s, armoede en technologie. De cursist gaat op zoek naar duurzame oplossingen om zijn leefomgeving te verbeteren. Hij denkt daarbij na over ruimte, grondstoffen, goederen, energie en vervoer.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module Keuzes maken reflecteert de cursist over de keuzes waar hij voor staat. Hij brengt eerst en vooral eigen ervaringen in kaart. Hij vergelijkt zijn geschiedenis en context met zijn huidige situatie en zelfbeleving. In deze module gaat aandacht naar het inschatten van eigen mogelijkheden en het selecteren van een passend aanbod. De cursist informeert zich en maakt kennis met relevante diensten en instellingen. Hij leert inzien waarop hij keuzes kan baseren. Hij weegt daarbij verschillende belangen op korte en lange termijn af. Nadien evalueert hij de eigen keuzes.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De module Nieuws gaat in op één of meerdere thema’s uit de actualiteit. De cursist leert deze thema’s te analyseren. Daarvoor werkt hij met verschillende informatiebronnen en -kanalen. Hij selecteert zorgvuldig informatie. Meningen en feiten onderscheiden komt daarbij goed van pas. Daarnaast situeert de cursist informatie in tijd en ruimte.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module Stress leert de cursist eerst en vooral stress herkennen. Daarnaast leert hij manieren om met die stress om te gaan. Het gaat dan ook over taakbelasting en stressvolle situaties. Deze module behandelt het vinden van het evenwicht tussen rust en beweging, maar ook tussen werk en ontspanning. Een realistische planning maken kan daarbij een hulpmiddel zijn. De cursist luistert naar het eigen lichaam, maar reageert ook gepast op lichamelijke, emotionele en sociale veranderingen bij anderen. Omgaan met emoties en zich weerbaar opstellen komen tenslotte ook aan bod in de module.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist ordent in de module Waar sta ik? gebeurtenissen uit het eigen leven en brengt ervaringen in kaart. Zo kan hij zijn huidige situatie en zelfbeleving vergelijken met zijn geschiedenis en context. Hij bekijkt dit alles met een kritische bril en onderzoekt het eigen perspectief in de samenleving. De cursist denkt met andere woorden na over hoe hij in het leven wil staan. Daarbij leert hij zijn eigen mogelijkheden realistisch inschatten.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module Wat denk ik? ontwikkelt de cursist een filosofische en kritische blik op de wereld. Hij stelt open vragen en staat open voor andere meningen. Hij is nieuwsgierig naar interpretaties van anderen en vergelijkt die met zijn eigen mening. Het kan onder meer gaan over relaties, ethische thema’s, lijfelijkheid, duurzaamheid, ecologie, technologie, geluk, keuzes, … De cursist leert ten slotte kritisch te denken over zichzelf en zijn geschiedenis en context.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

Omgaan met veranderingen is het centrale thema in deze opleiding. Dit is niet alleen kunnen reageren op veranderingen, maar evengoed zelf veranderingen realiseren. De opleiding bestaat in de eerste plaats uit twee basismodules: Wat denk ik? en Waar sta ik?. In de eerste module wordt de cursist zich bewust van hoe hij of zij denkt over het leven. De tweede module laat de cursist kritisch nadenken over hoe hij of zij in het leven staat. Vervolgens volgt de cursist één uit zes keuzemodules: Keuzes maken, Stress, Nieuws, Diversiteit, Duurzame samenleving of Apparaten. De eerste optie is er voor cursisten die voor een of andere keuze staan en daar bewust mee willen omgaan. De module Stress richt zich veeleer op cursisten die stress ervaren bij veranderingen in hun omgeving. De volgende module, Nieuws, gaat in op actuele items die een invloed hebben op de leefomgeving. De module Diversiteit focust op de effecten van de multiculturele samenleving. In de module Duurzame samenleving worden duurzaamheidvraagstukken besproken, zoals de opwarming van de aarde. De laatste optie, de module Apparaten, is er dan weer voor cursisten die verandering ervaren vanuit technische evoluties. Elke keuzemodule leidt in combinatie met de twee basismodules tot het certificaat van de opleiding. De keuzemodule vertrekt vanuit een specifieke invalshoek die past bij de leervraag van de cursist. De gemaakte keuze verdiept daarom de competenties die de cursist in de basismodule verwerft. De verschillende combinaties zijn evenwaardig.

Thema's
Sterker in de samenleving staan
Ingericht vanaf
01.09.2012
Niveau
Basiseducatie
Lestijden
90
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen