Maatschappijoriëntatie - Mobiliteit

Opleidingsprofiel
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Maatschappijoriëntatie - Mobiliteit diagram image
  • De cursist leert duurzaamheidvraagstukken bespreken. Hij heeft niet alleen respect voor de natuur, maar leert ook over de invloed van de mens op natuur en milieu. Om het thema duurzaamheid beter te begrijpen, gaat het daarnaast over politiek, economie, sociale thema’s, armoede en technologie. De cursist gaat op zoek naar duurzame oplossingen om zijn leefomgeving te verbeteren. Hij denkt daarbij na over ruimte, grondstoffen, goederen, energie en vervoer.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module Kaart oefent de cursist met diverse kaarten en plattegronden. Hij leert onder meer een route volgen aan de hand van een plattegrond. Daarnaast komen verschillende andere hulpmiddelen om een bestemming te bereiken aan bod. Bij het gebruiken van digitale kaarten en apparaten krijgt het werken met een beeldscherm gepaste aandacht. De cursist leert oog hebben voor pictogrammen en wegaanduidingen. De weg vragen kan ook een onderdeel van de module vormen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De module Rijbewijs richt zich op cursisten die het theoretisch rijexamen willen afleggen. De cursist oefent verkeersregels en de vereiste theoretische kennis in. Daarnaast krijgt de cursist tips om zich voor te bereiden op het examen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    45

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module Slim op weg verwerft de cursist de competenties die nodig zijn om zich vlot en efficiënt te verplaatsen. Het gaat over op tijd op de juiste plaats geraken. De cursist denkt na over verschillende mogelijkheden van eigen en openbaar vervoer om zijn mobiliteit te verhogen. Er is oog voor gevaarlijke verkeerssituaties en veiligheid. Rekening houden met andere weggebruikers en verkeersregels in het algemeen horen dan ook thuis in deze module.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    30

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De opleiding Mobiliteit behandelt leervragen rond mobiliteit en verkeer in het algemeen, openbaar vervoer, kaartlezen, veiligheid en duurzaamheid. Twee modules vormen de kern van de opleiding. Het gaat ten eerste over de module Slim op weg. Deze module gaat over verschillende vervoersmiddelen, openbaar vervoer, verkeersregels en rekening houden met andere weggebruikers. De tweede kernmodule is de module Kaart. In deze module oefenen cursisten met allerhande kaarten en plattegronden. Ook digitale hulpmiddelen om een bestemming te bereiken worden behandeld. Naast de twee kernmodules kiest de cursist tussen twee modules: Duurzame samenleving of Rijbewijs. Waar de tweede module zich expliciet richt naar cursisten die zich willen voorbereiden op het afleggen van theoretisch rijexamen, richt de eerste module zich veeleer op cursisten die ofwel het theoretisch rijbewijs reeds bezitten of dit perspectief niet hebben. Beide opties zijn evenwaardig omdat het doel van de opleiding zich efficiënt verplaatsen is. Of dit al dan niet met de eigen wagen gebeurt, maakt geen verschil. Beide keuzemodules leiden samen met de twee basismodules naar het certificaat van de opleiding. 

Thema's
Sterker in de samenleving staan
Ingericht vanaf
01.09.2012
Niveau
Basiseducatie
Lestijden
90
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen