Maatschappijoriëntatie: Huishouding
•
Opbouw en modules
-
De module Apparaten gaat over allerhande apparaten en toestellen. De cursist leert werken met werktekeningen, handleidingen en stappenplannen. Hij leert nieuwe apparaten te gebruiken. De cursist oefent in het werken met beeldschermen. Er is daarnaast aandacht voor de correcte benamingen zodat de cursist eventueel gemakkelijk hulp kan vragen. Het gebruikmaken van een garantiebewijs komt aan bod. Ten slotte leert de cursist het inzetten van apparaten of hulpmiddelen afwegen en doordachte keuzes te maken.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
De module Organiseren gaat onder meer over realistisch plannen. Daarvoor oefent de cursist het werken met informatie. Hij verwerft en verwerkt de nodige informatie. Op basis van zijn eigen wensen selecteert hij een passend aanbod. Hij leert bij dit alles het overzicht houden en zijn eigen mogelijkheden realistisch inschatten. Hij leert een werkplanning maken en uitvoeren.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In de module Slim beheer gaat het niet alleen over budgetbeheer, maar even goed over het bijhouden van persoonlijke administratie. De cursist maakt kennis met openbare voorzieningen en de dienstverlening van financiële instellingen. Hij herkent in deze module de invloed van reclame en weegt de wenselijkheid van bepaalde uitgaven af. Ook rechten en plichten in verband met consumeren komen aan bod.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module staat voeding en omgaan met voeding centraal. Daarbij is hygiëne belangrijk, maar de cursist staat ook stil bij voedingsgewoontes. Hij ziet het verband tussen voeding en beweging. Daarnaast leert de cursist meer hoe het voedingsgedrag beïnvloed kan worden. Het gaat daarom onder meer over de effecten van reclame en invloeden uit de sociale omgeving. Daarnaast komt de relatie tussen duurzaamheidvraagstukken en voeding naar voor.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen
Waar kan je deze opleiding volgen?
Omschrijving van het opleidingsprofiel
Deze opleiding bundelt een aantal praktische aspecten van huishouding. Er is aandacht voor klusjes, knoppenkennis, taken plannen, administratie, voeding, budget, consumeren, armoede, welvaart, … De cursist krijgt in deze opleiding ook een overzicht van maatschappelijke diensten en instanties waarop hij beroep kan doen. De basismodule in deze opleiding is de module Slim beheer. Deze module reikt cursisten vanuit hun eigen rol(len) handvatten aan om het huishouden slim te beheren. Daarnaast kiest de cursist vanuit eigen interesses twee modules uit drie keuzemodules: Voeding, Apparaten of Organiseren. De module Voeding behandelt het thema voeding en omgaan met voeding in een breed kader. De module Apparaten zet cursisten op weg met diverse apparaten en hulpmiddelen uit zijn of haar leefomgeving. In de module Organiseren leren cursisten zich goed informeren en realistisch plannen. De drie mogelijke combinaties van keuzemodules leiden samen met de basismodule naar het certificaat van de opleiding. De drie mogelijke combinaties zijn evenwaardig omdat ze de cursist verschillende toepassingsmogelijkheden aanbieden om de kerndoelen van de opleiding voldoende in te oefenen.
- Thema's
- Sterker in de samenleving staan
- Ingericht vanaf
- 01.09.2012
- Niveau
- Basiseducatie
- Lestijden
- 90
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Neen
- Diplomagerichte opleiding
- Neen