Maatschappijoriëntatie: Gezondheid
•
Opbouw en modules
-
In de module Biologie verdiept de cursist zijn basiskennis over de bouw en het functioneren van het menselijk lichaam. Het gaat over de bloedsomloop, de spijsvertering, het skelet, de spieren, het zenuwstelsel, de ademhaling, de voortplanting, … Daarnaast komen ethische aspecten van gezondheid aan bod.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
De module Communiceren behandelt de basisprincipes van communicatie. Het gaat over verbale en non-verbale communicatie en over objectief en subjectief waarnemen. De cursist vertrekt vanuit de eigen ervaring, maar hij leert de eigen interpretaties aftoetsen aan anderen. De cursist kan daarnaast in verschillende situaties de basisprincipes van communicatief handelen in de praktijk brengen: open vragen stellen, actief luisteren en feedback uiten. In verschillende persoonlijke relaties leert hij een geschikte communicatievorm te gebruiken en respectvol om te gaan met verschillen tussen mensen en levensopvattingen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
De cursist leert duurzaamheidvraagstukken bespreken. Hij heeft niet alleen respect voor de natuur, maar leert ook over de invloed van de mens op natuur en milieu. Om het thema duurzaamheid beter te begrijpen, gaat het daarnaast over politiek, economie, sociale thema’s, armoede en technologie. De cursist gaat op zoek naar duurzame oplossingen om zijn leefomgeving te verbeteren. Hij denkt daarbij na over ruimte, grondstoffen, goederen, energie en vervoer.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
De module Gezond leven geeft de cursist een brede inleiding op het thema gezondheid. In deze module leert de cursist de basis over hygiëne, voeding en stress. Hij oefent een ergonomische en gevarieerde houding. Hij leert daarnaast over verantwoord omgaan met geneesmiddelen en genotsmiddelen. In de module komen ook gezondheidsvoorzieningen en het gebruik ervan aan bod. Indien nodig past hij eerste hulp toe of roept hulp in.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In de module Seksualiteit bespreekt de cursist opvattingen over medische, psychische en sociale aspecten van relaties. Het gaat daarnaast over verschillen tussen mensen accepteren en belang hechten aan respect en zorgzaamheid binnen relaties. Daarom is zich weerbaar opstellen in relaties een onderdeel van deze module. De cursist kan na het volgen van de module beschrijven hoe de voortplanting bij de mens verloopt en hoe ze geregeld kan worden. Hij weet ook hoe voorzorgen te nemen tegen risicovol lichamelijk contact. Tijdens de module is steeds aandacht voor het communicatief handelen van de cursisten.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In de module Stress leert de cursist eerst en vooral stress herkennen. Daarnaast leert hij manieren om met die stress om te gaan. Het gaat dan ook over taakbelasting en stressvolle situaties. Deze module behandelt het vinden van het evenwicht tussen rust en beweging, maar ook tussen werk en ontspanning. Een realistische planning maken kan daarbij een hulpmiddel zijn. De cursist luistert naar het eigen lichaam, maar reageert ook gepast op lichamelijke, emotionele en sociale veranderingen bij anderen. Omgaan met emoties en zich weerbaar opstellen komen tenslotte ook aan bod in de module.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module staat voeding en omgaan met voeding centraal. Daarbij is hygiëne belangrijk, maar de cursist staat ook stil bij voedingsgewoontes. Hij ziet het verband tussen voeding en beweging. Daarnaast leert de cursist meer hoe het voedingsgedrag beïnvloed kan worden. Het gaat daarom onder meer over de effecten van reclame en invloeden uit de sociale omgeving. Daarnaast komt de relatie tussen duurzaamheidvraagstukken en voeding naar voor.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen
Waar kan je deze opleiding volgen?
Omschrijving van het opleidingsprofiel
Typisch aan de opleiding Gezondheid is werken aan gezondheid op verschillende terreinen. In deze opleiding krijgen verschillende doelen een plaats die te maken hebben met lichamelijke en mentale gezondheid, welzijn, hygiëne, middelengebruik, gezonde voeding, stress, seksualiteit, EHBO, … De opleiding bevat in de eerste plaats een basismodule Gezond leven. In deze module komt gezondheid in zijn meest brede betekenis aan bod. Deze module wordt aangevuld met één uit twee keuzemodules. Afhankelijk van hun interesse kunnen de cursisten kiezen tussen de module Voeding en de module Stress. De module Voeding behandelt niet alleen hoe gezonde keuzes gemaakt kunnen worden in dagelijkse voeding, maar evengoed hoe ons voedingsgedrag beïnvloed wordt door externe factoren. De module Stress gaat onder meer over een evenwicht vinden tussen werk en ontspanning. Als derde module kiest de cursist vanuit zijn of haar interesse één uit vier keuzemodules: Seksualiteit, Communiceren, Duurzame samenleving of Biologie. De module Seksualiteit plaatst dit onderwerp in een breder kader van respect en zorgzaamheid binnen relaties. De module Communiceren behandelt de basisprincipes van communicatief handelen. In het kader van de opleiding gezondheid gaat er aandacht naar het gebruiken van een geschikte communicatievorm. De module Duurzame samenleving gaat over hoe duurzaamheidvraagstukken een invloed kunnen hebben op de leefomgeving en dus ook de gezondheid van cursisten. Tenslotte kunnen cursisten opteren voor de module Biologie. In die module verdiept de cursist zijn basiskennis over de bouw en het functioneren van het lichaam. De verschillende combinaties van keuzemodules met de basismodule zijn evenwaardig en leiden allemaal naar het certificaat van de opleiding.
- Thema's
- Sterker in de samenleving staan
- Ingericht vanaf
- 01.09.2012
- Niveau
- Basiseducatie
- Lestijden
- 90
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Neen
- Diplomagerichte opleiding
- Neen