Maatschappijoriëntatie: Doorstroom
•
Opbouw en modules
-
In deze module worden verschillende actuele onderwerpen behandeld. De cursist leert op verschillende manieren naar eenzelfde actueel thema kijken. Hij leert meer over de rol en werkwijze van de media. De cursist oefent informatie selecteren en analyseren. Dat is onder meer meningen en feiten uit elkaar halen en informatie situeren in tijd en ruimte. Hij leert verbanden leggen tussen verschillende domeinen in de samenleving. Hier gaat het ook over de werking van de overheid en de scheiding van wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht. Er is aandacht voor thema’s zoals welvaart, sociale zekerheid en sociale bijstand. Daarnaast komen internationale organisaties en instellingen aan bod en gaat het over de Rechten van de Mens en de Rechten van het Kind.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 60
Zoek waar je dit kan volgen -
In de module Biologie verdiept de cursist zijn basiskennis over de bouw en het functioneren van het menselijk lichaam. Het gaat over de bloedsomloop, de spijsvertering, het skelet, de spieren, het zenuwstelsel, de ademhaling, de voortplanting, … Daarnaast komen ethische aspecten van gezondheid aan bod.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
De kern van de module Communiceren in team is succesvol bijdragen aan groepstaken. Het kan zowel gaan over groepstaken in een leeromgeving als op het werk. De module richt zich naar cursisten die in teamverband gemeenschappelijke doelen nastreven. De cursist oefent feedback uiten, omgaan met feedback en afspraken maken. Hij leert overleg- en oplossingsmethoden toe te passen bij groepstaken. Veel aandacht gaat hierbij naar communicatieve vaardigheden en een constructieve houding. Daarnaast kan de cursist ook groepswerk evalueren. Hij leert ten slotte zichzelf bijsturen op basis van feedback.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
Exploreren, een mening vormen en respect tonen, staat centraal in deze module over culturen. De cursist maakt kennis met levensopvattingen, cultureel erfgoed en kunst in verschillende culturen. Het bespreken van de multiculturele samenleving is een belangrijk onderdeel van deze module. De cursist leert de invloed herkennen van cultuur op voelen, denken en handelen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 45
Zoek waar je dit kan volgen -
In de module Democratie staat democratisch handelen centraal. De cursist verhoogt zijn betrokkenheid op het beleid. Hij leert meer over de politieke organisatie van België en Europa. Hij leert hoe een democratie werkt of hoe een democratisch beleid het algemeen belang nastreeft. Daarbij komt rekening houden met verschillende ideeën, standpunten en belangen. Vervolgens komt de rol van media en organisaties in de samenleving aan bod. Het gaat ten slotte over geldig en bewust deelnemen aan verkiezingen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In de module Geschiedenis verwerft de cursist een historisch referentiekader. Daarbij staat kritische reflectie centraal. Hij oefent het situeren van belangrijke gebeurtenissen of personen in tijd en ruimte. Hij leert ook historische informatie te analyseren. Dat wil onder meer zeggen het verschil maken tussen een mening over een historisch of actueel feit en het feit zelf. Er is aandacht voor evolutie in de geschiedenis en verbanden tussen verschillende domeinen in de samenleving. Het gaat bijvoorbeeld over de evolutie van techniek en hoe dat de samenleving beïnvloedt.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 45
Zoek waar je dit kan volgen -
In de module Kaart oefent de cursist met diverse kaarten en plattegronden. Hij leert onder meer een route volgen aan de hand van een plattegrond. Daarnaast komen verschillende andere hulpmiddelen om een bestemming te bereiken aan bod. Bij het gebruiken van digitale kaarten en apparaten krijgt het werken met een beeldscherm gepaste aandacht. De cursist leert oog hebben voor pictogrammen en wegaanduidingen. De weg vragen kan ook een onderdeel van de module vormen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module verwerft de cursist, via onderzoekend leren, inzicht in de wetenschappelijke methode. Hij maakt kennis met eenvoudig onderzoek en het ontstaan van wetenschappelijke kennis. Er gaat aandacht naar het toepassen van relevante grootheden. Ten slotte komt het verband tussen klimaat, milieu en leefgewoonten aan bod.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
De module Leren leren 1 focust op leerprocessen en leerstijlen. De cursist ondervindt hoe hij het best leert. Het gaat over doelgericht aandacht schenken, doeltreffend werken en plannen. De cursist staat bewust stil bij zijn leerstijl en stuurt die waar nodig bij. Hij schat de eigen mogelijkheden realistisch in. Ten slotte weet hij waar hij terecht kan voor ondersteuning bij het leren.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In de module Leren leren 2 leert de cursist zijn leerproces zelf te sturen vanuit probleemoplossend leren. Er gaat aandacht naar alle aspecten van oplossingsplannen selecteren en evalueren. De cursist gaat op zoek naar de nodige informatie om zijn vooropgestelde doelen te bereiken. Hij leert informatie te vinden, te beoordelen, te selecteren, te bewerken, samen te vatten en te analyseren. Er wordt gefocust op evalueren en bijsturen van het leerproces.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen
Waar kan je deze opleiding volgen?
Omschrijving van het opleidingsprofiel
De opleiding Doorstroom geeft de cursist uit de basiseducatie de nodige bagage om door te stromen naar het secundair volwassenenonderwijs of een vervolgaanbod buiten het onderwijs, bijvoorbeeld bij VDAB of Syntra. De opleiding bestaat uit tien verplichte modules, er zijn dus geen keuzemodules. De module Leren leren 1 geeft cursist basisinzichten over zijn leerstijl. De module Leren leren 2 vertrekt vanuit een doelgerichte aanpak. De module Communiceren in team brengt de cursist de nodige competenties bij om groepswerk tot een goed einde te brengen. De volgende module, Geschiedenis, biedt de cursisten de nodige basiskennis over geschiedenis. De cursist oefent het analyseren van actuele thema’s in de module Actualiteit. Democratisch handelen vindt zijn plaats in de module Democratie en de module culturen focust op culturele competentieverhoging in een multiculturele samenleving. De achtste module, Biologie, biedt de cursist basiskennis over het functioneren van het menselijk lichaam en andere levende wezens en organismen. In de module Kaart werken de cursisten met allerhande kaartmateriaal: van atlas tot gps. Ten slotte laat de module Kennismaken met wetenschappen de cursisten proeven van wetenschappen.
- Thema's
- Sterker in de samenleving staan
- Ingericht vanaf
- 01.09.2012
- Niveau
- Basiseducatie
- Lestijden
- 360
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Neen
- Diplomagerichte opleiding
- Neen