Maatschappijoriëntatie: Communicatie
•
Opbouw en modules
-
De module Communiceren behandelt de basisprincipes van communicatie. Het gaat over verbale en non-verbale communicatie en over objectief en subjectief waarnemen. De cursist vertrekt vanuit de eigen ervaring, maar hij leert de eigen interpretaties aftoetsen aan anderen. De cursist kan daarnaast in verschillende situaties de basisprincipes van communicatief handelen in de praktijk brengen: open vragen stellen, actief luisteren en feedback uiten. In verschillende persoonlijke relaties leert hij een geschikte communicatievorm te gebruiken en respectvol om te gaan met verschillen tussen mensen en levensopvattingen.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
De kern van de module Communiceren in team is succesvol bijdragen aan groepstaken. Het kan zowel gaan over groepstaken in een leeromgeving als op het werk. De module richt zich naar cursisten die in teamverband gemeenschappelijke doelen nastreven. De cursist oefent feedback uiten, omgaan met feedback en afspraken maken. Hij leert overleg- en oplossingsmethoden toe te passen bij groepstaken. Veel aandacht gaat hierbij naar communicatieve vaardigheden en een constructieve houding. Daarnaast kan de cursist ook groepswerk evalueren. Hij leert ten slotte zichzelf bijsturen op basis van feedback.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
Deze keuzemodule focust op het verwerven van inzicht in kansarmoede, de ‘missing link’ en de verwachtingen van de samenleving t.a.v. kansarmen. Door het herkennen en onderzoeken van oorzaken en gevolgen van armoede en sociale uitsluiting, ook in betrekking op het eigen leven, leren cursisten hun ervaring omzetten in kracht. Deze module biedt een meerwaarde omdat mensen in armoede en sociale uitsluiting vaak onbegrepen blijven. Door inzicht te krijgen in hoe ervaringen met armoede en sociale uitsluiting communicatiepatronen beïnvloeden, kunnen cursisten alvast van hun kant beter leren communiceren.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 60
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module staat het omgaan met conflicten centraal. Eerst en vooral leert de cursist communicatiemoeilijkheden voorkomen. De cursist accepteert verschillen tussen en mensen en respecteert anderen en is ook zorgzaam binnen relaties. Hij oefent in het omgaan met emoties en stelt zich weerbaar op. De cursist leert zichzelf bij te sturen aan de hand van feedback. Zijn ongelijk kunnen toegeven en zich verontschuldigen komen hier ook voor. Omdat conflicten niet altijd te vermijden zijn, leert hij moeilijkheden aan te pakken en oplossingen voor conflicten te bedenken.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module ligt de nadruk op de communicatie tussen mensen die met elkaar Samenwerken. Dit samenwerken kan op het werk en daarbuiten. De cursist leert verbale en non-verbale communicatie herkennen. Hij leert om te gaan met feedback en communicatiemoeilijkheden. De cursist oefent vervolgens afspraken maken. Respectvol omgaan met verschillen tussen mensen en levensopvattingen staat centraal in de module. De cursist leert dan ook een geschikte communicatievorm te gebruiken in verschillende situaties. Ten slotte ervaart de cursist in deze module het belang van gelijkwaardigheid, afspraken en regels in relaties.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen -
In de module Zeker van jezelf leert de cursist zich in de eerste plaats weerbaar opstellen in communicatie. Hij is constructief en kritisch over zichzelf. De cursist gaat om met eigen emoties en met feedback uit zijn omgeving. Zijn ongelijk toegeven en zich verontschuldigen horen daar ook bij. In deze module gaat ook aandacht naar relaties. Het gaat over relaties opbouwen, onderhouden en eventueel beëindigen. De cursist leert in relaties zijn wensen en gevoelens te uiten. Hij stelt en aanvaardt grenzen. Omgaan met regels en afspraken en het herkennen van gelijkwaardigheid en gezagsverhoudingen binnen relaties komen daarbij ook aan bod.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 30
Zoek waar je dit kan volgen
Waar kan je deze opleiding volgen?
Omschrijving van het opleidingsprofiel
De opleiding Communicatie benadert communicatie vanuit verschillende invalshoeken. Er is ruimte voor doelen die te maken hebben met weerbaarheid, emoties, relaties, omgaan met conflicten maar evengoed machtsverhoudingen, gelijkwaardigheid, culturele verschillen en vooroordelen. Eerst en vooral behelst de opleiding een algemene benadering van het onderwerp in de module Communiceren. Deze generieke invulling wordt aangevuld met de modules Zeker van jezelf en Omgaan met conflicten. Vanuit deze twee specifieke uitgangspunten worden de competenties van de cursisten verdiept. De cursist krijgt in deze opleiding de mogelijkheid te kiezen tussen de modules Samenwerken, Communiceren in team en Omgaan met armoede en sociale uitsluiting. Waar de eerste module zich eerder richt op cursisten die in hun werkomgeving vooral veel diverse contacten hebben en cursisten met een maatschappelijk perspectief, richt de tweede module zich veeleer op cursisten met een educatief perspectief en cursisten die in hun werkomgeving vaak in team een gezamenlijk doel willen bereiken. De laatste module is er zowel voor cursisten die zelf ervaringen hebben met armoede en sociale uitsluiting als voor geïnteresseerden en die met dit gegeven aan de slag willen gaan. De drie keuzemogelijkheden zijn evenwaardig en leiden samen met de drie basismodules naar het certificaat van de opleiding.
- Thema's
- Sterker in de samenleving staan
- Ingericht vanaf
- 01.09.2012
- Niveau
- Basiseducatie
- Lestijden
- 120
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Neen
- Diplomagerichte opleiding
- Neen