Verantwoordelijke brasserie, taverne en bistro

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Verantwoordelijke brasserie, taverne en bistro diagram image
  • Aan de hand van eenvoudige handelingen verkrijgt men een inzicht in het werk in de zaal. De nadruk ligt op: -het voorbereiden en klaarzetten van een zaal -een beeld krijgen van de sector met zijn verschillende mogelijkheden. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Het integreren van planning, organisatie, commercieel inzicht in de diverse operationele taken staan in deze module centraal. In deze module worden veiligheid en hygiëne uitvoerig behandeld.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module worden volgende onderwerpen uitvoerig behandeld: -specifieke beroepsreglementering -welzijn en veiligheid op het werk. Het integreren van de specifiek toepasbare reglementeringen en inzicht in de diverse operationele taken staan hier centraal.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt het serveren van koude en warme dranken aangeleerd. De nadruk ligt op: -het uitvoeren van taprituelen -het uitvoeren van een bestelling -het onderhouden van de installaties en het materiaal -het onderhouden van de toog. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt het bereiden van de diverse soorten wettelijk toegelaten consumptie-ijs aangeleerd. Tevens is het maken van de diverse sorbetsoorten aan de orde. Het betreft hier de verwerking van grondstoffen tot het afgewerkt product. Aandacht wordt besteed aan het correct en hygiënisch werken en het controleren van het gehele proces.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van het serveren van verschillende dranken die geserveerd worden in een restaurant of bij banketten. De nadruk ligt op: -het tappen en schenken van bier -het schenken en het serveren van alcoholische en niet-alcoholische dranken -het klaarmaken, het schenken en het serveren van warme dranken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van technieken bij het lezen, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon. Men leert hier hoe gerechten worden afgehaald in de keuken. Ook worden de draagtechnieken aangeleerd en veelvuldig ingeoefend. De nadruk ligt op: -het klaarzetten van de zaal en het dienstmaterieel -het lezen, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon -het afhalen van gerechten uit de keuken -het toepassen van draagtechnieken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van technieken bij het ontvangen en bedienen van gasten. De nadruk ligt op: -het verwelkomen en het begeleiden van gasten -het opdienen van gerechten en dranken -het afruimen van de tafels -het behandelen van klachten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist snacks, kleine gerechten, lichte maaltijden, vieruurtjes, ontbijten en afleidingen bereiden. De nadruk ligt op: -het bereiden van snacks, kleine gerechten, lichte maaltijden, vieruurtjes, ontbijten en afleidingen -het onderhouden van de installaties en het materiaal. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist snacks, kleine gerechten, lichte maaltijden, vieruurtjes, ontbijten en afleidingen bereiden. De nadruk ligt op: -het bereiden van snacks, kleine gerechten, lichte maaltijden, vieruurtjes, ontbijten en afleidingen -het onderhouden van de installaties en het materiaal. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van de technieken bij het opmaken van bestellingen, de bediening van de gasten en de voorbereidingen tot de zaalbereidingen en -versnijdingen. De nadruk ligt op: -het opnemen van bestellingen -het bedienen van gasten -het uitvoeren van zaalversnijdingen en –bereidingen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van technieken bij het opmaken van bestellingen, het bedienen van gasten en het voorbereiden van zaalversnijdingen en -bereidingen. De nadruk ligt op: -het opnemen van bestellingen -het bedienen van gasten -het voorbereiden van zaalversnijdingen en –bereidingen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Verantwoordelijke brasserie taverne bistro worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het bedienen van gasten, het uitvoeren van werkzaamheden in de zaal, het bereiden van consumptie-ijsproducten en het bereiden van snacks, kleine gerechten, lichte maaltijden, vieruurtjes en ontbijten. Na de opleiding kan de cursist: richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven de lokalen en het zaalmaterieel onderhouden over de sector een algemeen beeld opbouwen onder begeleiding de voorbereidende werkzaamheden voor de dienst uitvoeren onder begeleiding een zaal klaarzetten onder begeleiding de omgang met gasten verzorgen onder begeleiding gasten bedienen onder begeleiding de werkzaamheden in de zaal uitvoeren de werkzaamheden in de zaal uitvoeren eenvoudige zaalbereidingen voorbereiden specifieke zaalbereidingen uitvoeren zaalversnijdingen voorbereiden gasten bedienen de bar voorbereiden alcoholvrije dranken schenken bier schenken de bar voorbereiden alcoholhoudende dranken schenken cocktails en gemengde dranken schenken warme dranken schenken wijn schenken de lokalen en bakkerijmaterialen onderhouden onder begeleiding consumptie-ijs en consumptie-ijsproducten bereiden producten bewaren taprituelen uitvoeren een bestelling uitvoeren de installaties en het materiaal onderhouden een toog beheren snacks, kleine gerechten, lichte maaltijden, vieruurtjes en ontbijten bereiden de installaties en het materiaal onderhouden veiligheid en hygiëne naleven voorraadbeheer beheersen elementen uit de wetgeving beschrijven beroepsreglementering toepassen het veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken organiseren voeding- en drankencontrole bewaken 

Thema's
Voeding en horeca
Voeding en horeca > Restaurant - Brasserie - Bediening
Voeding en horeca > Restaurant - Brasserie - Keuken
Ingericht vanaf
01.09.2008
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
720
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Ja