Vlaamse gebarentaal richtgraad 1
Opleidingsprofiel
•
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.
Opbouw en modules
-
De cursist leert vaardigheden om de gebaren juist uit te voeren. Hij leert instructies geven. Ook leert hij een oproep formuleren en erop reageren bijvoorbeeld. De cursist leert bovendien die eigen geproduceerde teksten en boodschappen vastleggen op verschillende informatiedragers. De cursist leert signwriting en vingerspelling. De communicatie is zeer kort en eenvoudig; de productie ervan gebeurt aan een laag tempo. Natuurlijk kunnen nog fouten optreden en vaak moet een gesprekspartner nog ondersteunen of meehelpen. De cursist leert ook over gebarentaal op zich zoals over de verschillen tussen gesproken taal en gebarentaal, over gebarensystemen, over vingerspelling en over regionale varianten binnen de Vlaamse gebarentaal.De cursist kan VGT-gebaren, neergeschreven in signwriting, en gevingerspelde woorden lezen. Uiteraard is het leestempo laag. De cursist kan het globale onderwerp bepalen in een mededeling en in een wens van een spreker bijvoorbeeld. Hij kan in een instructie alle gegevens begrijpen. De aangeboden teksten waar visueel wordt naar geluisterd zijn zeer kort en eenvoudig, worden duidelijk gearticuleerd, worden geproduceerd met een duidelijke mimiek en aan een laag tempo.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 120
Zoek waar je dit kan volgen -
De cursist leert een klacht formuleren en een afspraak maken en afzeggen. Hij leert het formuleren van een instructie naar iemand die hij niet kent. De cursist leert bovendien die eigen geproduceerde teksten en boodschappen vastleggen op verschillende informatiedragers. De cursist leert signwriting en vingerspelling. De communicatie is zeer kort en eenvoudig en de productie ervan gebeurt aan een laag tempo. Natuurlijk kunnen nog fouten optreden en een gesprekspartner kan uiteraard nog ondersteunen of meehelpen. De cursist doet verdere kennis op over de gebarentaal op zich zoals over de verschillen tussen gesproken taal en gebarentaal, over gebarensystemen, over vingerspelling en over regionale varianten binnen de Vlaamse gebarentaal.De cursist kan VGT-gebaren, neergeschreven in signwriting, en gevingerspelde woorden lezen. Uiteraard is het leestempo laag. De cursist kan het globale onderwerp bepalen in een klacht. Hij kan relevante gegevens selecteren uit een weerbericht of een reclameboodschap bijvoorbeeld. Hij kan informatie zoals in een afspraak overzichtelijk en persoonlijk ordenen. De aangeboden teksten waar visueel wordt naar geluisterd zijn zeer kort en eenvoudig, worden duidelijk gearticuleerd, worden geproduceerd met een duidelijke mimiek en aan een laag tempo.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 120
Zoek waar je dit kan volgen -
De cursist leert o. a. zijn wensen formuleren en vragen naar de wensen van zijn gesprekspartner. Hij leert informatie vragen en geven in een vraaggesprek bijvoorbeeld. De cursist leert bovendien die eigen geproduceerde teksten en boodschappen vastleggen op verschillende informatiedragers. De cursist leert signwriting en vingerspelling. De communicatie is zeer kort en eenvoudig en de productie ervan gebeurt aan een laag tempo. Natuurlijk kunnen nog fouten optreden en een gesprekspartner kan uiteraard nog ondersteunen of meehelpen. De cursist doet verder kennis op over de gebarentaal op zich zoals over de verschillen tussen gesproken taal en gebarentaal, over gebarensystemen en over regionale varianten binnen de Vlaamse gebarentaal.De cursist kan VGT-gebaren, neergeschreven in signwriting, en gevingerspelde woorden lezen. Uiteraard is het leestempo laag. De cursist kan het globale onderwerp bepalen en de gedachtegang volgen in een tv-programma in gebarentaal bijvoorbeeld. Hij kan relevante gegevens selecteren uit een waarschuwing, een instructie en een reclameboodschap bijvoorbeeld. De aangeboden teksten waar visueel wordt naar geluisterd zijn zeer kort en eenvoudig, worden duidelijk gearticuleerd, worden geproduceerd met een duidelijke mimiek en aan een laag tempo.
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 120
Zoek waar je dit kan volgen
Waar kan je deze opleiding volgen?
Omschrijving van het opleidingsprofiel
De opleiding Vlaamse gebarentaal – R 1 situeert zich in het studiegebied BIJZONDERE EDUCATIEVE NODEN. De taalgebruiker kan in de gebarentaalsamenleving met zeer beperkte talige middelen communiceren om tegemoet te komen aan concrete behoeften uit zijn onmiddellijke omgeving. Hij evolueert op het einde van niveau 1, R 1, Waystage, naar een communicatie in eenvoudige routinetaken over vertrouwde onderwerpen die van persoonlijk belang zijn of betrekking hebben op zijn directe omgeving.
- Thema's
-
Talen
Talen > Vlaamse gebarentaal
Zorg, welzijn en ondersteuning
Zorg, welzijn en ondersteuning > Begeleiding en welzijn - Ingericht vanaf
- 01.09.2007
- Niveau
- Secundair Volwassenenonderwijs
- Lestijden
- 360
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Neen
- Diplomagerichte opleiding
- Neen