Sommelier
Opleidingsprofiel
•
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.
Opbouw en modules
-
In deze module leert de cursist een bierkaart uitwerken met oog voor de combinatie van bier en gerechten, bieren bestellen, ontvangen en controleren. Ook leert men de bierkelder organiseren, opvolgen en beheren. De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd. Volgende generieke competenties zullen in deze module geïntegreerd aan bod komen: - 2. Werkt kostenbewust met oof voor veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn - 3. Werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de verschillende biertypes en hun productieprocessen kennen. De cursist leert ook de basistechnieken van het bierproeven en beoordelen volgens een zintuiglijke analyse, inclusief het bespreken van de beoordelingen en het formuleren van een oordeel. Ook het tappen en schenken van bieren komt aan bod, het klaarmaken en reinigen van de tapinstallatie en het vervangen van een vat. De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd. Volgende generieke competentie zal in deze module geïntegreerd aan bod komen: - 3. Werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de wijnstokvariëteiten, de invloeden van bodem en klimaat bij de druiventeelt en de productieprocessen van de verschillende wijnsoorten kennen. Men leert ook de basistechnieken van het degusteren van wijn volgens een zintuiglijke analyse, inclusief het bespreken van de beoordelingen en het formuleren van een oordeel. De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd. Volgende generieke competentie zal in deze module geïntegreerd aan bod komen: - 3. Werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist zowel de Belgische als buitenlandse biersoorten proeven en beoordelen volgens zintuiglijke analyse, alsook de bieren op temperatuur brengen (op de juiste wijze en met het gepaste ritueel). De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd. Volgende generieke competentie zal in deze module geïntegreerd aan bod komen: - 3. Werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de Europese wijnstreken kennen (buiten Frankrijk), hun types druivensoorten en wijnen. De cursist leert ook de Europese wijnen (buiten de Franse wijnen) te proeven en beoordelen volgens zintuiglijke analyse, alsook de wijnen op temperatuur brengen (op de juiste wijze en met het gepaste ritueel). De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd. Volgende generieke competentie zal in deze module geïntegreerd aan bod komen: - 3. Werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de Franse wijnstreken kennen, hun types druivensoorten en wijnen. De cursist leert ook de Franse wijnen te proeven en beoordelen volgens zintuiglijke analyse, alsook de wijnen op temperatuur brengen (op de juiste wijze en met het gepaste ritueel). De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd. Volgende generieke competentie zal in deze module geïntegreerd aan bod komen: - 3. Werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist de wijnstreken buiten Europa kennen, hun types druivensoorten en wijnen. De cursist leert ook de wereldwijnen te proeven en beoordelen volgens zintuiglijke analyse, alsook de wijnen op temperatuur brengen (op de juiste wijze en met het gepaste ritueel). De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd. Volgende generieke competentie zal in deze module geïntegreerd aan bod komen: - 3. Werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist gasten onthalen en adviseren betreffende bijpassende wijnen of bieren, bestellingen opnemen, de gekozen bieren of wijnen op temperatuur brengen, uitschenken en opdienen samen met de bestelde gerechten. Ook het inrichten, op orde zetten en opruimen van de office, toog of bar hoort daarbij, evenals het reinigen en opbergen van gebruikte materialen. Het spreekt voor zich dat de module zich afspeelt in een (gesimuleerde) restaurantsetting. De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd. Volgende generieke competenties zullen in deze module geïntegreerd aan bod komen: - 1. Werkt in teamverband - 2. Werkt kostenbewust met oof voor veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn - 3. Werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid - 4. Handelt integer
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen -
In deze module leert de cursist een wijnkaart uitwerken met oog voor de combinatie van wijn en gerechten, wijnen bestellen, ontvangen en controleren. Ook leert men de wijnkelder organiseren, opvolgen en beheren. De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd. Volgende generieke competenties zullen in deze module geïntegreerd aan bod komen: - 2. Werkt kostenbewust met oog voor veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn - 3. Werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid
- Studiebewijs
- Deelcertificaat
- Lestijden
- 80
Zoek waar je dit kan volgen
Waar kan je deze opleiding volgen?
Omschrijving van het opleidingsprofiel
In de opleiding Sommelier Volwassenenonderwijs leert men om zich te verdiepen in de verschillende productieprocessen, wijnen en/of bieren te degusteren en te serveren, de gast advies te geven bij de keuze, bestellingen op te nemen en uit te voeren, in samenspraak de wijn- en/of bierkaart op te maken, wijnen en bieren aan te kopen en de verkoop ervan te promoten en de voorraadkelder te beheren teneinde de gast optimaal te bedienen.
Klantvriendelijk, hygiënisch, voedselveilig, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding.
Klantvriendelijk, hygiënisch, voedselveilig, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding.
- Thema's
-
Voeding en horeca
Voeding en horeca > Restaurant - Brasserie - Dranken - Ingericht vanaf
- 01.02.2022
- Niveau
- Secundair Volwassenenonderwijs
- Lestijden
- 720
- Toelatingsvoorwaarden
- Meer weten over de voorwaarden
- Studiebewijs
- Certificaat
- Beroepskwalificatie
- Ja
- Diplomagerichte opleiding
- Ja