Kelner

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Kelner diagram image
  • In deze module leert de cursist dranken bereiden en bedienen, inclusief dranken aan de gast adviseren en de bestelling opnemen. Ook het reinigen van de glazen en de couverts en het opruimen van het vaatwerk komt aan bod. De competenties en kennis komen geïntegreerd aan bod in de module. De module wordt als geheel geëvalueerd.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de basiscompetenties i.v.m. het ontvangen en bedienen van gasten op een gepaste en gastvriendelijke manier: samenwerking tussen het keukenpersoneel en het zaalpersoneel is essentieel in het afstemmen van de dienstverlening op de wensen en noden van de gasten. Dit betreft eveneens het kunnen verwoorden wat er geserveerd wordt; de klant weet vandaag de dag graag wat op zijn bord ligt (allergieën, vegetarisch, lokale en bioproducten, enz.). Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief het voorbereiden en klaarzetten van zaal en tafels en het af- en opruimen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist verder op de basiscompetenties van de vorige module i.v.m. het ontvangen en bedienen van gasten op een gepaste en gastvriendelijke manier. Er wordt bijkomende aandacht besteed aan het werken in een zaal, een office, op een terras; klaarzetten en uitvoeren van buffetten en het mondeling gebruiken van een andere taal. Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief het voorbereiden en klaarzetten van zaal, terras en tafels en het af- en opruimen. Volgende generieke competenties zullen in deze module geintegreerd aan bod komen: - werkt in teamverband - werkt kostenbewust met oog voor veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn - werkt volgens de regels van hygiëne en voedselveiligheid
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • , naast het onthalen, adviseren en bedienen van de gast, de competenties en kennis die nodig zijn om een zaal (office, terras) te beheren. Men leert ook omgaan met reservaties, reservaties en rekeningen voorbereiden en medewerkers aansturen en te begeleiden.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist technieken om (voorbewerkte) ingrediënten van het gerecht in de zaal te bereiden, het gerecht af te werken en te versnijden. Hierna wordt het gerecht opgediend en geserveerd aan de gast op de voorgeschreven manier.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Kelner Volwassenenonderwijs leert men om gasten te ontvangen, gerechten en dranken voor te stellen, bestellingen op te nemen, deze door te geven aan het bar- of keukenpersoneel, dranken en/of gerechten te serveren, ze eventueel af te werken  of te versnijden aan tafel, de rekening op te maken en af te rekenen teneinde de gast optimaal te bedienen. Men leert ook hoe de reservaties op te nemen, het zaalplan op te stellen en bedienend personeel aan te sturen.

Klantvriendelijk, hygiënisch, voedselveilig, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding.
Thema's
Voeding en horeca
Voeding en horeca > Restaurant - Brasserie - Bediening
Ingericht vanaf
01.02.2022
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
400
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Ja
Diplomagerichte opleiding
Neen

Zoek een opleiding

Ik wil zoeken met meer filters

Weet je nog niet welke opleiding je wil volgen? We zetten je op weg.

Help mij zoeken