Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren diagram image
  • In deze module leert de cursist bistrogerechten met groenten en kruiden bereiden, dresseren en klaarzetten. Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief het begeleiden van keukenmedewerkers.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist bistrogerechten met vis bereiden, dresseren en klaarzetten. Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief het ontvangen en controleren, opslaan, verpakken en etiketteren van vis.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist bistrogerechten met vlees en gevogelte bereiden, dresseren en klaarzetten. Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief het ontvangen en controleren, opslaan, verpakken en etiketteren van vlees en gevogelte.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist bistronagerechten bereiden, dresseren en klaarzetten. Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief de voorraden beheren.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist dieetmaaltijden en gezonde voeding bereiden met vis, schaal- en schelpdieren. Ook het samenstellen van een aanbod voor de meest gangbare diëten en allergieën, met aandacht voor gezonde voeding en de zoektocht naar volwaardige vervangproducten, komt uitgebreid aan bod.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist eenvoudige gerechten met groenten en kruiden bereiden, dresseren en klaarzetten. Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief het samenstellen en verpakken van maaltijdpakketten of het afsluiten van dienbladen (indien van toepassing).
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist eenvoudige nagerechten bereiden, dresseren en klaarzetten. Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist eenvoudige visgerechten bereiden, dresseren en klaarzetten. Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief het ontvangen en controleren, opslaan, verpakken en etiketteren van vis.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist eenvoudige vlees- en gevogeltegerechten bereiden, dresseren en klaarzetten. Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief het ontvangen en controleren, opslaan, verpakken en etiketteren van vlees en gevogelte.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze uitbreidingsmodule verdiept de cursist zich in de specifieke setting van de eventcatering. Hierbij voorziet de cursist catering op maat van een event op locatie. Het kan gaan om verschillende types van events (bijvoorbeeld huwelijksfeesten, bedrijfsfeesten, optredens, enz.), zowel op kleine als op grote schaal (bijvoorbeeld festival, bij mensen thuis, enz.). Niet alleen het bedenken, samenstellen en bereiden van de gerechten, maar ook de efficiënte organisatie, uitvoering en naverwerking van de eventcatering komen in deze module aan bod. Zo dient er o.a. te worden nagedacht over bewaring, verpakking, transport en presentatie van de gerechten, met het oog op het brengen van het eindproduct bij de klant op een smaakvolle, kwaliteitsvolle en voedselveilige manier. Net zo goed wordt er aandacht besteed aan het correct recupereren van producten en het hygiënisch achterlaten van de locatie.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de basiscompetenties i.v.m. het ontvangen en bedienen van gasten op een gepaste en gastvriendelijke manier: samenwerking tussen het keukenpersoneel en het zaalpersoneel is essentieel in het afstemmen van de dienstverlening op de wensen en noden van de gasten. Dit betreft eveneens het kunnen verwoorden wat er geserveerd wordt; de klant weet vandaag de dag graag wat op zijn bord ligt (allergieën, vegetarisch, lokale en bioproducten, enz.). Men leert ook alle voorbereidende werkzaamheden en naverwerkende activiteiten verrichten, inclusief het voorbereiden en klaarzetten van zaal en tafels en het af- en opruimen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de producten vis, schaal- en schelpdieren centraal te zetten in de gerechten. Men gaat op zoek naar de juiste bereidingstechnieken en culinaire toepassingen uit de inheemse keuken om recht te doen aan het specifieke product (vis, schaal- en schelpdieren). Ook aan het adviseren bij het samenstellen van de kaart wordt aandacht besteed.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de producten vis, schaal- en schelpdieren centraal te zetten in de gerechten. Men gaat op zoek naar de juiste bereidingstechnieken en culinaire toepassingen uit de wereldkeuken om recht te doen aan het specifieke product (vis, schaal- en schelpdieren). Ook aan het adviseren bij het samenstellen van de kaart wordt aandacht besteed.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist trendy en alternatieve gerechten bereiden voor restaurantgerechten met vis, schaal- en schelpdieren. Alternatieven aanreiken veronderstelt niet alleen het bereiden van vegetarische en veganistische alternatieven, maar ook het ingaan op trends en experimenteren, met bijzondere aandacht voor de zoektocht naar volwaardige vervangproducten en specifieke bereidingstechnieken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Chef de partie vis, schaal- en schelpdieren Volwassenenonderwijs leert men voedingsmiddelen binnen de keuken bestellen en ontvangen, de noodzakelijke voorbereidingen doen, koude en warme maaltijden bereiden volgens de gepaste culinaire technieken en/of volgens technische fiche, de gerechten afwerken en de kwaliteit  controleren teneinde kwaliteitsvolle maaltijden af te leveren aan de gast. 

In deze opleiding ligt de focus op de productgroep vis, schaal- en schelpdieren; vis, schaal- en schelpdieren staan centraal in de gerechten, maar ook andere productgroepen komen aan bod. Producten, bereidingstechnieken, culinaire toepassingen en nieuwe trends van zowel de  inheemse keuken als de wereldkeuken komen aan bod. 

Voedselveilig, hygiënisch, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding.
Thema's
Voeding en horeca
Voeding en horeca > Restaurant - Brasserie - Keuken
Ingericht vanaf
01.09.2021
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
880
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Ja
Diplomagerichte opleiding
Ja