Farmaceutisch technisch assistent

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Farmaceutisch technisch assistent diagram image
  • De cursist kan na het volgen van deze module het begrip cosmetica plaatsen in de apotheek. De structuur en verschillende functies van de huid worden omschreven. De verschillende huidtypes en hun verzorging komen uitvoerig aan bod. De cursist is ook in staat om advies te geven over haar- en nagelverzorging. Speciale aandacht gaat uit naar advies kunnen geven rond zonnebescherming. Deze module omvat ook een labogedeelte nl. bereiden van dermatologische preparaten.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De verschillende delen en gebruiksvormen van planten als grondstof voor geneesmiddelen komen aan bod. Van de voornaamste geneeskrachtige planten worden de farmacologische eigenschappen besproken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    20

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt sterk de nadruk gelegd op het belang van een goede communicatie: zowel algemene communicatieregels als specifieke voor de apotheek komen aan bod aan de hand van voorbeeldsituaties kenmerkend voor de sector. Er wordt aandacht besteed aan het belang van het (zelf)zorggesprek in functie van de therapietrouw van de patiënt. Hierbij komen het leren selecteren en adequaat gebruiken van kwalitatieve informatiebronnen aan bod. Enerzijds wordt het belang van het geven van algemeen gezondheidsadvies aangetoond. Er worden dan ook tips naar patiënten toe meegegeven om gezond te leven… een belangrijke dagelijkse zorg in de hedendaagse apotheek. Anderzijds worden kleinere aandoeningen die behandeling met OTC-medicatie (zonder voorschrift) toelaten besproken. De cursist weet wanneer advies te vragen aan de apotheker en/of door te verwijzen naar de arts. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de communicatie met de cliënteel ook naar het verlenen van algemeen gezondheidsadvies toe. In deze module wordt ook de nadruk gelegd op het randassortiment in de apotheek: voeding, bijzondere voeding, testen en ander parafarmaceutisch materiaal verkocht in de apotheek.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Alle courante actieve stoffen worden besproken in de module farmacologie. Het werkingsprincipe en de indicaties van deze actieve stoffen komen aan bod. De cursist heeft eveneens kennis van posologie, bijwerkingen, interacties en contra-indicaties na het volgen van deze module.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt kennis bijgebracht over de formulering en bereiding van en de eisen gesteld aan de diverse geneesmiddelenvormen. Van alle galenische vormen is er een omschrijving en worden de verschillende soorten aan de hand van de hulpstoffen besproken. Men behandelt de invloed van de galenische vorm op de activiteit van de werkzame stoffen. Ook kennis rond de verpakking, etikettering en bewaring volgens de wetgeving wordt bijgebracht. Voor- en nadelen van ieder type preparaat komen aan bod. Adviezen voor een correcte toediening vervolledigen het geheel. Tevens wordt nadruk gelegd op preventie, hygiëne en steriliteittechnieken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Begrippen en veilige standaardprocedures uit de eerste hulp bij ongevallen komen aan bod. Ook specifieke technieken en materialen die hierbij van pas komen worden besproken. Het gamma bandagisterie in de apotheek wordt onder de loep genomen en het juiste gebruik ervan aangeleerd. Ook ontsmettingsmiddelen en wondzalven voor diverse types huidletsels worden vergeleken. Naar het einde van de module toe hebben de cursisten een duidelijk beeld hoe adequaat op te treden in medische noodsituaties.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Een vorm van werkplekleren geeft de gelegenheid aan de cursist om zijn kennis en kunde van de apotheek verder uit te diepen. Tegen het einde van deze module is de cursiststagiair vertrouwd met alle aspecten die in de apotheek aan bod komen. Hij/zij draait vlotjes mee in het ganse apotheekgebeuren: bereidingen maken, bestellingen afhandelen en logistieke ondersteuning bieden. Kortom, aan het einde van de stage kan men in de apotheek beroep doen op de stagiair voor alle activiteiten in de apotheek die voorzien zijn voor apotheekassistenten.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    240

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Een vorm van werkplekleren geeft de gelegenheid aan de cursist om zijn kennis en kunde voor het uitvoeren van bereidingen verder uit te diepen. Het aan de cursiststagiair toevertrouwde takenpakket is tijdens deze stageperiode beperkt. In de eerste plaats maakt hij zich vertrouwd met grondstoffen en producten. De cursisten stellen zichzelf spontaan volgende vragen: - Waar bevinden zich de grondstoffen en de producten en waarom? - Wat zijn de indicaties en het gebruik? - Wat zijn de actieve en andere bestanddelen van het product? De cursiststagiair oefent verder magistrale bereidingen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module geeft de cursist inzicht in relevante analytische begrippen en het analytisch rekenen bruikbaar in het apotheekwerk. Er wordt tevens aangevuld met praktische oefeningen en handelswijzen. Hierbij wordt aandacht besteed aan het juist raadplegen van naslagwerken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module worden de anatomische bouw en fysiologie van het menselijke lichaam besproken. De cursist krijgt een globaal inzicht in de complexe verweven structuur en samenwerking van onze lichaamsstelsels. Bij ieder besproken stelsel wordt telkens een koppeling gemaakt naar de vaakst voorkomende ernstige en/of chronische aandoeningen. Zo wordt de basis gelegd tot het begrijpen van de werkingsinvloeden van geneesmiddelen op de complexe structuur van het menselijke lichaam.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursisten verwerven inzicht in de structuur van organische en biochemische verbindingen en hun regulatiemechanismen. De belangrijkste toepassingen in de geneesmiddelen komen hierbij aan bod. Ook suikers, vetten, eiwitten, vitaminen, enzymen en voedingsvezels met specifieke aandacht voor hun metabolisme worden besproken. De module behandelt naast processen die medicijnen in het lichaam ondergaan (farmacokinetiek) ook veranderingen die optreden in het lichaam ten gunste van interactie met medicijnen (farmacodynamiek).
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module geeft een inzicht zowel in de menselijke celleer als die van micro-organismen. Immuniteit en erfelijkheid van het menselijk lichaam worden onder de loep genomen. Hierbij worden telkens de voornaamste ernstige en/of chronische ziektebeelden besproken. De cursist verwerft zo basisinzicht in de werkingsinvloeden van medicijnen in het lichaam. Ook infecties, voedselvergiftiging en besmettingsgevaar komen aan bod. Tevens wordt nadruk gelegd op preventie, hygiëne en steriliteittechnieken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Met deze module krijgen de cursisten een algemene basis en globaal inzicht in de anorganische chemie: de opbouw van de stoffen en hun elementaire reacties. Dit is noodzakelijk om inzicht te verwerven in de formule van medicijnen. Er wordt een link gelegd met algemene veiligheidsaspecten van de chemische stof, met in het bijzonder de geldende regelgeving in de apotheek. Deze module behandelt tevens relevante begrippen en processen uit de fysica die hun toepassing hebben in de farmacie. Ook worden medische wetenschapstechnieken met de cursist besproken. Tenslotte worden de medische wetenschap en bewijs van werking van een medicijn onder de loep genomen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Een eerste aspect van deze module is de cursisten een algemeen beeld te geven rond basisbegrippen uit de toxicologie. De cursisten leren de verschillende intoxicaties indelen volgens klinisch verloop en omstandigheden. Verschillende vergiftigingen door geneesmiddelen worden besproken. Er wordt belang gehecht aan het leggen van de link tussen het toxisch agens en de plaats van inwerking en effect op ons organisme. In een tweede gedeelte van de module krijgt de cursist inzicht over het hoe en waarom van de regelgeving betreffende registratie van geneesmiddelen en het in de handel brengen van farmaceutische specialiteiten en grondstoffen voor magistrale bereidingen. De cursist kan de desbetreffende regelgeving raadplegen en toepassen. De cursist kan de wettelijke bepalingen in verband met voorschriften, aflevering, etikettering, bewaring van specialiteiten en grondstoffen raadplegen en correct toepassen. De cursist weet hoe de tariferingregels werken en hoe ze in tarificatiesystemen ze toegepast worden. Werken in een apotheek vergt een aangepaste en plichtsbewuste houding: deontologische regels laten toe de houding te toetsen aan die regels en verplichtingen. Vermits de assistent in contact komt met het publiek leert hij ook de correcte houding aan en geeft hij de gepaste informatie. Hij weet echter wanneer hij die informatietaak moet overlaten aan de apotheker. De cursist bewaart in alle geval het beroepsgeheim.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Farmaceutisch technisch assistent worden kennis, basisvaardigheden en technieken aangebracht die nodig zijn voor het beroep:
- het uitvoeren van magistrale berekeningen;
- het ontvangen en registreren van geneeskundige voorschriften;
- het afleveren van geneesmiddelen overeenkomstig de wetten en regels;
- inlichtingen geven aan de patiënten betreffende het adequate en het veilig gebruik van geneesmiddelen;
- het gebruik en onderhoud van de apparatuur. 

Thema's
Zorg, welzijn en ondersteuning
Zorg, welzijn en ondersteuning > Medische ondersteuning
Verkoop en administratie
Verkoop en administratie > Verkoop
Chemie en farmacie
Chemie en farmacie > Apotheek
Ingericht vanaf
15.09.2010
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
1040
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Ja