Houtskeletbouwer

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Houtskeletbouwer diagram image
  • In deze module komen de basiscompetenties aan bod voor het uitvoeren van houtbewerking met houtbewerkingsmachines. Het instellen en het veilig gebruiken van deze machines zijn hier essentieel. Ook manuele houtbewerking door middel van het hanteren van manueel gereedschap, handgedreven houtbewerkingsmachines en de bijhorende technieken komen aan bod in deze module. Daarnaast leert de cursist in deze module het samenstellen van een constructie met houten elementen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist buitenschrijnwerk plaatsen, isoleren en afwerken. Ramen, deuren, poorten, veranda’s, gevelbekleding, luiken … komen aan bod in deze module. Verder komt ook het transporteren van de grondstoffen en de te gebruiken constructies en materialen bij plaatsing aan bod. Ook wordt er specifiek aandacht besteed aan het werken op hoogte.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt de cursist opgeleid in het plaatsen van dakelementen bij een houtskeletbouw, waarbij de principes van luchtdicht- laagenergie-, passiefbouwen vooropstaan. De cursist leert hierbij de juiste keuze te maken bij de bewerkingsvolgorde, en voert dit op een veilige en nauwkeurige manier uit. Technieken voor het samenvoegen van elementen tot gehelen, isoleren, wind-, water- en luchtdicht afdichten komen hierbij aan bod. Veilig werken op hoogte is een must.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module wordt de cursist opgeleid in het plaatsen van houtskeletbouwelementen bestaande uit buiten en binnenwanden en roosteringen, waarbij de principes van luchtdicht- laagenergie-, passiefbouwen vooropstaan. De cursist leert hierbij de juiste keuze te maken bij de bewerkingsvolgorde, en voert dit op een veilige en nauwkeurige manier uit. Technieken voor het samenvoegen van elementen tot gehelen, isoleren, wind-, water- en luchtdicht afdichten, plaatsen van voorzieningen ter voorbereiding van loodgieterij, elektriciteitswerken en buitenschrijn komen hierbij aan bod. Veilig werken op hoogte is een must.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist systemen te vervaardigen voor daktimmerelementen vertrekkende vanuit een werktekening. Dit gebeurt in functie van o.a. laagenergie- of passiefbouwprojecten. In deze module zijn voorbereiding, uitvoering met oog voor detail en afwerking volgens de norm van groot belang.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    160

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist systemen te vervaardigen voor wanden en roosteringen van een houtskeletbouw vertrekkende vanuit een werktekening. Dit gebeurt uitsluitend in functie van laagenergie- of passiefbouwprojecten. In deze module zijn voorbereiding, uitvoering met oog voor detail en afwerking volgens de norm van groot belang.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de basiscompetenties voor het organiseren en plannen van de werkzaamheden houtbewerking. Er wordt hierbij ook aandacht besteed aan de controle, transport en opslag van de grondstoffen en materialen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Houtskeletbouwer Volwassenenonderwijs leert men het voorbereiden van de eigen werkzaamheden en grondstoffen; instellen, omstellen, bewerken, vergaren en isoleren van onderdelen voor houtskeletbouw; lucht-, en waterdicht plaatsen, bevestigen, aansluiten van de houtskeletbouwelementen  aan de grondplaat, aan een bestaand gebouw of aan elkaar en afwerken van de houtskeletbouw, teneinde houtskeletbouwelementen zoals binnen- en buitenwanden, roosteringen, dakconstructies, dakkappellen, … aan de hand van een werkopdracht, te vervaardigen en te plaatsen. 
Thema's
Bouw, hout en interieur
Bouw, hout en interieur > Schrijnwerkerij
Ingericht vanaf
01.02.2015
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
720
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Ja
Diplomagerichte opleiding
Ja