Autobuschauffeur

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Autobuschauffeur diagram image
  • In deze module worden de specifieke competenties in verband met administratie voor de autobuschauffeur aangebracht. Elke kandidaat-chauffeur moet voldoen aan de wettelijke bepalingen om een bus in scholing op de openbare weg te mogen besturen. Elke chauffeur op de openbare wegen binnen het Rijk moet eveneens voldoen aan de bepalingen van het Koninklijk Besluit (van 4 mei 2007) betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E en de subcategorieën C1, C1+E, D1, D1+E. Dit besluit zet de richtlijn 2003/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 15 juli 2003 betreffende de vakbekwaamheid en de opleiding en nascholing van bestuurders van bepaalde voor goederen- en personenvervoer over de weg bestemde voertuigen, tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3820/85 van de Raad en Richtlijn 91/439/EEG van de Raad en tot intrekking van Richtlijn 76/914/EEG van de Raad om in Belgisch recht
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    20

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist leert een voertuig met inzittenden besturen op de weg, de autosnelweg en in de bebouwde kom, zowel overdag als ’s nachts en in specifieke omstandigheden (weersomstandigheden, staat van de weg, files). Tenslotte wordt de cursist direct voorbereid op het geïntegreerd aanpakken van een transportopdracht; met inbegrip van het uitstippelen van een reisweg met top- en pauzeplaatsen. Elke kandidaat-chauffeur moet voldoen aan de wettelijke bepalingen om een bus in scholing op de openbare weg te mogen besturen. Elke chauffeur op de openbare wegen binnen het Rijk moet eveneens voldoen aan de bepalingen van het Koninklijk Besluit (van 4 mei 2007) betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E en de subcategorieën C1, C1+E, D1, D1+E. Dit besluit zet de richtlijn 2003/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 15 juli 2003 betreffende de vakbekwaamheid en de opleiding en nascholing van bestuurders van bepaalde voor goederen- en personenvervoer over de weg bestemde voertuigen, tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3820/85 van de Raad en Richtlijn 91/439/EEG van de Raad en tot intrekking van Richtlijn 76/914/EEG van de Raad om in Belgisch recht.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist omgaan met de nodige formulieren en procedures die eigen zijn aan de taak van autobus- of autocarchauffeur. Elke kandidaat-chauffeur moet voldoen aan de wettelijke bepalingen om een bus in scholing op de openbare weg te mogen besturen. Elke chauffeur op de openbare wegen binnen het Rijk moet eveneens voldoen aan de bepalingen van het Koninklijk Besluit (van 4 mei 2007) betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E en de subcategorieën C1, C1+E, D1, D1+E. Dit besluit zet de richtlijn 2003/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 15 juli 2003 betreffende de vakbekwaamheid en de opleiding en nascholing van bestuurders van bepaalde voor goederen- en personenvervoer over de weg bestemde voertuigen, tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3820/85 van de Raad en Richtlijn 91/439/EEG van de Raad en tot intrekking van Richtlijn 76/914/EEG van de Raad om in Belgisch recht
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Tijdens het verloop van deze module worden de nodige en eigen communicatiemiddelen en procedures aangebracht. Elke kandidaat-chauffeur moet voldoen aan de wettelijke bepalingen om een bus in scholing op de openbare weg te mogen besturen. Elke kandidaat-chauffeur moet voldoen aan de wettelijke bepalingen om een bus in scholing op de openbare weg te mogen besturen. Elke chauffeur op de openbare wegen binnen het Rijk moet eveneens voldoen aan de bepalingen van het Koninklijk Besluit (van 4 mei 2007) betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E en de subcategorieën C1, C1+E, D1, D1+E. Dit besluit zet de richtlijn 2003/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 15 juli 2003 betreffende de vakbekwaamheid en de opleiding en nascholing van bestuurders van bepaalde voor goederen- en personenvervoer over de weg bestemde voertuigen, tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3820/85 van de Raad en Richtlijn 91/439/EEG van de Raad en tot intrekking van Richtlijn 76/914/EEG van de Raad om in Belgisch recht.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    20

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert men het basisonderhoud van het voertuig verzekeren, kleine mechanische gebreken lokaliseren en eventueel eenvoudige vervangingen of bijvullingen uitvoeren. Daarnaast leert men ook voorafgaande controles uitvoeren en storingen rapporteren. Elke kandidaat-chauffeur moet voldoen aan de wettelijke bepalingen om een bus in scholing op de openbare weg te mogen besturen. Elke chauffeur op de openbare wegen binnen het Rijk moet eveneens voldoen aan de bepalingen van het Koninklijk Besluit (van 4 mei 2007) betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E en de subcategorieën C1, C1+E, D1, D1+E. Dit besluit zet de richtlijn 2003/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 15 juli 2003 betreffende de vakbekwaamheid en de opleiding en nascholing van bestuurders van bepaalde voor goederen- en personenvervoer over de weg bestemde voertuigen, tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3820/85 van de Raad en Richtlijn 91/439/EEG van de Raad en tot intrekking van Richtlijn 76/914/EEG van de Raad om in Belgisch recht.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • De cursist leert in deze module elementaire rijtechnieken en de procedures die moeten gevolgd worden voor en tijdens het rijden. In deze module worden enkel elementaire rijvaardigheden bijgebracht met een leeg voertuig en bij voorkeur op een afgesloten terrein. Elke kandidaat-chauffeur moet voldoen aan de wettelijke bepalingen om een bus in scholing op de openbare weg te mogen besturen. Elke chauffeur op de openbare wegen binnen het Rijk moet eveneens voldoen aan de bepalingen van het Koninklijk Besluit (van 4 mei 2007) betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E en de subcategorieën C1, C1+E, D1, D1+E. Dit besluit zet de richtlijn 2003/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 15 juli 2003 betreffende de vakbekwaamheid en de opleiding en nascholing van bestuurders van bepaalde voor goederen- en personenvervoer over de weg bestemde voertuigen, tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3820/85 van de Raad en Richtlijn 91/439/EEG van de Raad en tot intrekking van Richtlijn 76/914/EEG van de Raad om in Belgisch recht.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Een chauffeur die rondreizen verzorgt, heeft als extra taak het vervoeren van bagage. Het onderricht in deze module is gericht op het rijden met een geladen aanhangwagen. Er wordt vanzelfsprekend de nadruk gelegd op het veilig koppelen van de aanhangwagen alsook het veilig laden en lossen van bagage van deze aanhangwagen. Elke kandidaat-chauffeur moet voldoen aan de wettelijke bepalingen om een bus in scholing op de openbare weg te mogen besturen. Elke chauffeur op de openbare wegen binnen het Rijk moet eveneens voldoen aan de bepalingen van het Koninklijk Besluit (van 4 mei 2007) betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E en de subcategorieën C1, C1+E, D1, D1+E. Dit besluit zet de richtlijn 2003/59/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 15 juli 2003 betreffende de vakbekwaamheid en de opleiding en nascholing van bestuurders van bepaalde voor goederen- en personenvervoer over de weg bestemde voertuigen, tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 3820/85 van de Raad en Richtlijn 91/439/EEG van de Raad en tot intrekking van Richtlijn 76/914/EEG van de Raad om in Belgisch recht.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen

Waar kan je deze opleiding volgen?

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De autobuschauffeur bestuurt een autobus op de openbare weg voor het vervoer van meer dan negen personen (de bestuurder inbegrepen) met het doel personen van de ene plaats naar de andere plaats te brengen. Hij controleert het voertuig en staat in voor orde en veiligheid en voor de omgang met klanten.  

Specifiek voor de autobuschauffeur is dat deze rijdt volgens opgegeven routes en tijden, instaat voor de verkoop van tickets en nazicht doet van abonnementen.

Thema's
Logistiek en transport
Logistiek en transport > Logistiek
Ingericht vanaf
01.09.2012
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
280
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen