Traiteur-banketaannemer

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Traiteur-banketaannemer diagram image
  • In deze module wordt het bedienen van gasten bij banketten en de zaalversnijdingen en -bereidingen bij banketten aangeleerd. De nadruk ligt op: - het verzorgen van een receptie - het bedienen van gasten bij een banket. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken verkrijgt men een inzicht in het werk in de keuken. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het afwegen en klaarzetten van ingrediënten -een zicht krijgen op de sector met zijn verschillende mogelijkheden. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Aan de hand van eenvoudige handelingen verkrijgt men een inzicht in het werk in de zaal. De nadruk ligt op: -het voorbereiden en klaarzetten van een zaal -een beeld krijgen van de sector met zijn verschillende mogelijkheden. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Het integreren van planning, organisatie, commercieel inzicht in de diverse operationele taken staan in deze module centraal. In deze module worden veiligheid en hygiëne uitvoerig behandeld.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module worden volgende onderwerpen uitvoerig behandeld: -specifieke beroepsreglementering -welzijn en veiligheid op het werk. Het integreren van de specifiek toepasbare reglementeringen en inzicht in de diverse operationele taken staan hier centraal.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van bereidingen met vis. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het voorbereiden van vis -het uitvoeren van bereidingen met vis -het versnijden en schikken na de bereiding -het bereiden van begeleidende sauzen voor vis -het bereiden van soepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van bereidingen met vlees en gevogelte. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten en fruit -het voorbereiden van vlees en gevogelte -het uitvoeren van bereidingen met vlees en gevogelte -het versnijden en schikken na de bereiding -het bereiden van begeleidende sauzen voor vlees en gevogelte -het bereiden van soepen op basis van vlees en gevogelte. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van het serveren van verschillende dranken die geserveerd worden in een restaurant of bij banketten. De nadruk ligt op: -het tappen en schenken van bier -het schenken en het serveren van alcoholische en niet-alcoholische dranken -het klaarmaken, het schenken en het serveren van warme dranken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van basishandelingen en het voorbereiden van warme gerechten. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken leert men zijn meerdere helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte -het toepassen van elementaire warme basisbereidingstechnieken -het bereiden van warme basissauzen -het bereiden van warme basissoepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van technieken bij het lezen, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon. Men leert hier hoe gerechten worden afgehaald in de keuken. Ook worden de draagtechnieken aangeleerd en veelvuldig ingeoefend. De nadruk ligt op: -het klaarzetten van de zaal en het dienstmaterieel -het lezen, het aankondigen en het doorgeven van een bestelbon -het afhalen van gerechten uit de keuken -het toepassen van draagtechnieken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het bereiden van een breed gamma van traiteurgerechten voor koude en warme buffetten. De nadruk ligt op: - het bereiden van koude en warme gerechten voor buffetten - het toepassen van dresseermethoden voor koude en warme buffetten - het uitserveren van koude en warme buffetten - het toepassen van verschillende distributiemethoden en –opstellingen voor koude en warme buffetten - het toepassen van bewaartechnieken - het organiseren van warme en koude buffetten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het inoefenen van basishandelingen en het voorbereiden van koude gerechten. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken leert men zijn meerdere helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten. De nadruk ligt op: -het voorbereiden van groenten, fruit, vis, vlees en gevogelte -het toepassen van elementaire koude basisbereidingstechnieken -het bereiden van koude basissauzen -het bereiden van koude basissoepen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van nagerechten. De nadruk ligt op: het uitvoeren van basisbereidingen voor hoteldesserts en banketgebak het toepassen van decoratietechnieken en dresseertechnieken. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van technieken bij het ontvangen en bedienen van gasten. De nadruk ligt op: -het verwelkomen en het begeleiden van gasten -het opdienen van gerechten en dranken -het afruimen van de tafels -het behandelen van klachten. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het bereiden en serveren van een breed gamma van traiteurgerechten voor recepties en ontvangsten. De nadruk ligt op: - het toepassen van bereidingstechnieken op gerechten voor recepties en ontvangsten - het bereiden van pasteien, mousses en afgeleiden - het toepassen van decoratie- en presentatietechnieken - het toepassen van diverse formules voor recepties en ontvangsten - het onthalen en het bedienen van klanten op een gepaste wijze. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het bereiden van een breed gamma van traiteurgerechten. De nadruk ligt op: - het toepassen van bereidingstechnieken op gerechten in een traiteurkeuken - het toepassen van specifieke bereidingstechnieken voor een traiteurkeuken - het voorbereiden van de gerechten voor een banket of voor de verkoop in een traiteurwinkel - het schikken van een toonbank in een traiteurwinkel - het aanvullen van een toonbank in een traiteurwinkel - het onthalen en het bedienen van klanten op een gepaste wijze. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van de technieken bij het opmaken van bestellingen, de bediening van de gasten en de voorbereidingen tot de zaalbereidingen en -versnijdingen. De nadruk ligt op: -het opnemen van bestellingen -het bedienen van gasten -het uitvoeren van zaalversnijdingen en –bereidingen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Deze module omvat het aanleren van technieken bij het opmaken van bestellingen, het bedienen van gasten en het voorbereiden van zaalversnijdingen en -bereidingen. De nadruk ligt op: -het opnemen van bestellingen -het bedienen van gasten -het voorbereiden van zaalversnijdingen en –bereidingen. In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Traiteur-banketaannemer worden basisvaardigheden en technieken aangeleerd met betrekking tot het bereiden van traiteurgerechten en het verzorgen van een banketdienst. Na de opleiding kan de cursist:

  • richtlijnen met betrekking tot veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken naleven
  • de lokalen en keukenmaterialen onderhouden
  • de lokalen en het zaalmaterieel onderhouden
  • over de sector een algemeen beeld opbouwen
  • basisbereidingen in de keuken uitvoeren
  • onder begeleiding de voorbereidende werkzaamheden voor de dienst uitvoeren
  • onder begeleiding warme maaltijden bereiden
  • onder begeleiding koude maaltijden bereiden
  • maaltijden met vlees en gevogelte bereiden
  • maaltijden met vis bereiden
  • nagerechten bereiden
  • traiteurgerechten voor een koud en warm buffet bereiden
  • traiteurgerechten voor een koud en warm buffet voorbereiden
  • producten voor een koud en warm buffet bewaren
  • traiteurgerechten voorbereiden
  • traiteurgerechten bereiden
  • producten winkelklaar maken
  • klanten bedienen
  • producten bewaren
  • traiteurgerechten voor recepties en ontvangsten bereiden
  • traiteurgerechten voor recepties en ontvangsten voorbereiden
  • klanten op recepties en ontvangsten bedienen
  • onder begeleiding een zaal klaarzetten
  • onder begeleiding de omgang met gasten verzorgen
  • onder begeleiding gasten bedienen
  • onder begeleiding de werkzaamheden in de zaal uitvoeren
  • de werkzaamheden in de zaal uitvoeren
  • eenvoudige zaalbereidingen voorbereiden
  • specifieke zaalbereidingen uitvoeren
  • zaalversnijdingen voorbereiden
  • gasten bedienen
  • de bar voorbereiden
  • alcoholvrije dranken schenken
  • bier schenken
  • de bar voorbereiden
  • alcoholhoudende dranken schenken
  • cocktails en gemengde dranken schenken
  • warme dranken schenken
  • wijn schenken
  • de banketzaal klaarzetten
  • een banketdienst verzorgen
  • veiligheid en hygiëne naleven
  • voorraadbeheer beheersen
  • elementen uit de wetgeving beschrijven
  • beroepsreglementering toepassen
  • het veilig, hygiënisch, milieubewust en ergonomisch werken organiseren
  • voeding- en drankencontrole bewaken
Ingericht vanaf
01.09.2008
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
1160
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Ja