Technieker Industriële Lijnautomatisatie

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Technieker Industriële Lijnautomatisatie diagram image
  • In deze module leert de cursist de vaardigheden die noodzakelijk zijn in het verder verloop van de opleiding. De inhoud van de module beoogt het realiseren van eenvoudige elektrische verbindingen en elektrische kringen. Men raakt ook vertrouwd met de belangrijkste elektrische grootheden. Thema’s zoals basis veiligheidsmaatregelen en basis testgereedschap komen ook aan bod. Na het voltooien van deze module is men in staat basistechnieken zelfstandig uit te voeren, met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen. Verder is men ook in staat elektrisch testgereedschap te hanteren. Deze vaardigheden vormen een basis om verder vervolgmodules mogelijk te maken.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de basisvaardigheden m.b.t. de elektrische componenten bij automatisering. De inhoud van de module beoogt het realiseren van modulaire schakelingen. Relais, impulsrelais en modules met tijdfunctie komen hier aan bod. Evenals de meer praktische vaardigheden zoals montagetechnieken voor goot en draagsystemen, buizen monteren, draden en kabels aanbrengen en bevestigen, beheer van materieel en gereedschap. Men raakt verder vertrouwd met de belangrijkste elektrische grootheden. Magnetisme, elektromagnetisme en wisselstroom theorie dienen hier aan bod komen. De basis veiligheidsmaatregelen worden verder aangescherpt voor een industriële context. Na het voltooien van deze module is men in staat meer geavanceerde technieken zelfstandig uit te voeren en deze te testen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist dat er in de sector van industriële automatisering veel beroep gedaan wordtop elektrische systemen. De technieker industriële automatisering speelt een belangrijke rol in het technisch operationeel houden van de geautomatiseerde systemen op vlak van beschikbaarheid, betrouwbaarheid, productiviteit, veiligheid, kwaliteit, … In deze functie moet de technieker industriële automatisering elektrische schema’s kunnen lezen, relaisschema’s kunnen controleren, elektromotoren kunnen aansluiten, eenvoudige automatisering uitvoeren met kleine controllers en een toerentalregeling voor een elektromotoren kunnen aansluiten en een eenvoudige configuratie doen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist een complete geautomatiseerde installatie te beheersen. Hierbij ligt de nadruk op het analyseren van zowel het automatiseringsprogramma in de controller als de technische installatie. In functie van deze analyse is de cursist op het einde van deze module in staat om een foutdiagnose uit te voeren op een geautomatiseerde installatie. De cursist moet na het volgen van deze module in staat zijn om een geautomatiseerde installatie op te starten en op te volgen.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist een automatiseringsnetwerk configureren. Eenvoudige netwerkconfiguraties alsook eenvoudige HMI-configuraties worden behandeld. Het is de bedoeling dat de cursist een overzicht heeft over de automatiseringsinstallatie zodat hij een fout kan opsporen in een complete geautomatiseerde installatie. De cursist leert hoe een geautomatiseerde installatie kan beheerd worden in functie van de verschillende werkmodi.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In de module leert de cursist de basisvaardigheden en -technieken voor het programmeren en aansluiten van een PLC. De inhoud van de module beoogt het realiseren van eenvoudige PLC-sturingen. Om deze doelstelling te bereiken wordt eerst verduidelijkt hoe een PLC-sturing werkt. Daarna wordt de nadruk gelegd op zowel de software als de hardware van de PLC. Via deze module raakt men ook vertrouwd met de belangrijkste softwaretools om aan eenvoudige diagnose te doen bij een PLC-installatie. De module is vooral bedoeld om PLC-programma’s te lezen, te analyseren en te monitoren. Op het einde van deze module heeft de cursist een duidelijk beeld van de informatiestroom tussen PLC en de elektrische installatie.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    120

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist hydraulische en pneumatische onderdelen herkennen, de werking ervan controleren en vervangen bij storing. De cursist leert ook hydraulische en pneumatische schema’s lezen en meetinstrumenten en diagnoseapparatuur te gebruiken om slijtage en storingen te detecteren. In de industriële lijn- en procesautomatisatie kunnen heel wat hydraulische en pneumatische toepassingen vervat zitten.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist de werking van sensoren en detectoren kennen, alsook de werking en regeling van procesregelaars, met oog op vervanging en/of integratie van nieuwe procesonderdelen in een installatie. De cursist controleert de werking van een totale installatie, van onderdelen, van instrumentgegevens e.d.m., detecteert en vervangt defecte onderdelen of regelt nog goed functionerende onderdelen opnieuw af. De cursist leert ook procesparameters opnieuw in te stellen. In de industriële lijn- en procesautomatisatie zitten heel wat sensoren en andere detectie-onderdelen vervat. Om een lijn- en procesautomatisatie optimaal en rendabel te laten verlopen, is meet- en regeltechniek een onmisbare schakel.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    60

    Zoek waar je dit kan volgen

Waar kan je deze opleiding volgen?

Omschrijving van het opleidingsprofiel

In de opleiding Technieker Industriële Lijnautomatisatie Volwassenenonderwijs leert men de werking van processor gestuurde productielijnen realiseren en behouden teneinde te voldoen aan de vooropgestelde specificaties en de continuïteit van de installatie te verzekeren
Thema's
Mechanica en elektriciteit
Mechanica en elektriciteit > Automatisering
Ingericht vanaf
01.02.2024
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
640
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Ja
Diplomagerichte opleiding
Ja