Masseur

Opleidingsprofiel
CVO
Voor elke opleiding in het volwassenenonderwijs bestaat een opleidingsprofiel. Het beschrijft wat je zal leren. Er staat in hoeveel lestijden er zijn en hoeveel modules. Wanneer je alle modules van een opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je voor die opleiding een certificaat of diploma.

Opbouw en modules

Masseur diagram image
  • In deze module verwerft de cursist een grondige kennis van huid, lichaamsstelsels, fysiologie en materialen. Die kennis moet leiden tot een gefundeerde basis voor het opstellen van een aangepast behandelingsplan.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    40

    Zoek waar je dit kan volgen
  • in deze uitbreidingsmodule leert de cursist een cosmetische hydrobehandeling, zoals een peeling, een masker en een pakking, uitvoeren. Hij leert verschillende technieken toepassen en behandelingen flexibel aanpassen naargelang de invloeden ervan op het lichaam en het reactievermogen van de huid. Veiligheids-, gezondheids- en milieuvoorschriften worden geïntegreerd.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • de cursist leert een manuele lymfedrainage voor cosmetische doeleinden op het lichaam uitvoeren. Hij leert de behandeling flexibel aanpassen aan naargelang de invloeden ervan op het lichaam en aan het reactievermogen van de huid. Het betreft enkel de niet-medische toepassingen op basis van de Vodder-methode. Veiligheids-, gezondheids- en milieuvoorschriften worden geïntegreerd.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • In deze module leert de cursist een behandelingsplan invullen voor het uitvoeren van een massage op het lichaam. Hij leert de verschillende mogelijkheden manueel toepassen, verwerft elementaire kennis over anatomie en materialen en leert de behandeling flexibel aanpassen aan de invloeden ervan op het lichaam en aan het reactievermogen van de huid. Communicatie en deontologie worden in het kader van het werken met collega’s en klanten bijgebracht. Veiligheids-, gezondheids- en milieuvoorschriften worden geïntegreerd.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    80

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Voetreflexmassage onderscheidt zich van de gewone voetmassage door specifieke doelgerichte technieken op reflexzones. De basiscompetenties van de uitbreidingsmodule “Voetreflexmassage” zijn afgeleid van het referentiekader aangereikt door de Belgische beroepsvereniging van Reflexologisten (BEVO). In deze uitbreidingsmodule leert de cursist de reflexzones op de voet kennen. Hij leert de verschillende technieken voor voetreflexmassage aan en oefent deze grondig in. Hij maakt ook kennis met behandelings- en onderzoeksmethodes inzake voetreflexmassage. Het betreft enkel de niet-medische toepassingen. Veiligheids-, gezondheids- en milieuvoorschriften worden geïntegreerd.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    160

    Zoek waar je dit kan volgen
  • Etherische oliën hebben een weldadig effect op lichaam en geest, zowel stimulerend als ontspannend als zuiverend. Het werken met aromatische oliën wordt in diverse beroepen aangewend, onder meer bij masseurs, voetverzorgers en schoonheidsspecialisten. In deze uitbreidingsmodule betreft het enkel de niet-medische toepassingen. In deze uitbreidingsmodule verwerft de cursist de nodige kennis over het werken met essentiële oliën, draagoliën en andere relevante natuurlijke producten. Hij leert een behandelplan opstellen met als doel de cliënt correct advies te geven voor het veilig gebruik van aromatische oliën. Hij leert een massage met aromatische oliën zelfstandig uitvoeren. Veiligheids-, gezondheids- en milieuvoorschriften worden geïntegreerd.
    Studiebewijs
    Deelcertificaat
    Lestijden
    160

    Zoek waar je dit kan volgen

Omschrijving van het opleidingsprofiel

De masseur voert lichaamsmassages uit. doet administratie, houdt de werkplek schoon en op orde, reinigt en ontsmet het materiaal. Hij stelt zich op de hoogte van de ontwikkelingen in de sector en werkt mee aan welzijn op het werk. Onder massages wordt enerzijds de klassieke massage verstaan, die bestaat uit een mix van massagehandelingen zoals nijpen, wrijven, duwen, enzovoort, en anderzijds alternatieve massages die meestal een oosterse of Aziatische oorsprong hebben. 

Ingericht vanaf
01.09.2010
Niveau
Secundair Volwassenenonderwijs
Lestijden
120
Toelatingsvoorwaarden
Meer weten over de voorwaarden
Studiebewijs
Certificaat
Beroepskwalificatie
Neen
Diplomagerichte opleiding
Neen